Uručena opštinska priznanja na svečanoj akademiji: Povelja za doktoricu Zdenku Golić

U okviru obilježavanja krsne slave i Dana opštine Srbac sinoć je održana svečana akademija u Domu kulture u Srpcu na kojoj su uručena opštinska priznanja zaslužnim građanima i organizacijama.

Dobitnik najznačajnijeg priznanja, Povelje opštine Srbac je specijalista pneumoftiziolog Zdenka Golić iz Srpca za doprinos u borbi za zdravlje svih građana uopšte, a naročito u vremenu borbe protiv pandemije korona virusa.

Doktorica Golić, koja važi za vrsnog medicinskog stručnjaka u Srpcu i šire, završila je Medicinski fakultet u Banjaluci sa visokim prosjekom 1984. godine a osam godina kasnije specijalizirala je pneumoftiziologiju (pulmologiju) na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U njenoj radnoj biografiji značajno mjesto zauzima prvo radno mjesto ljekara specijaliste u Domu zdravlja u Srpcu, gdje je radila do 1996. godine, nakon čega otvara privatnu praksu, koja od 1998. postaje specijalistička pulmološka ambulanta i zahvaljujući njoj mnogi pacijenti su zbog hitnih i pravovremenih reakcija danas srećni i zdravi ljudi.

U svom obraćanju, doktorica Golić je rekla da je sa mladim timom saradnika dala maksimalan doprinos liječenju građana, naročito u vremenu pandemije, čemu je doprinijelo njeno tridesetogodišnje iskustvo i povjerenje koje je za to vrijeme stekla od pacijenata ali i ljekara iz drugih zdravstvenih ustanova.

Ona se zahvalila na saradnji Opštini Srbac, Domu zdravlja i Specijalističkom centru Hemera, te službama Opšte bolnice Gradiška i Univerzitetsko-kliničkog centra Banja Luka koji su tokom pandemije primali srednje teške i teške pacijente koji su upućeni na liječenje iz ove ambulante.

Zahvalnicu opštine za ulaganje maksimalnih napora i dodatni angažman resornog ministarstva na značajnim projektima za opštinu Srbac dobio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Zaslugom ministra Pašalića, koji je doktor poljoprivrednih nauka i autor brojnih stručnih publikacija i naučnih radova, u Srpcu su realizovani mnogi značajni projekti i usmjerena višemilionska sredstva poljoprivrednicima u vidu raznih podsticaja i subvencija, a jedan od projekata koji se trenutno realizuje sa ovim ministarstvom je čišćenje kompletne kanalske mreže na području opštine Srbac u dužini od 80 kilometara za šta je izdvojeno oko 1.4 miliona KM.

Zahvalnica za dugogodišnji rad i doprinos obrazovanju i kulturi uručena je Nedeljku Kusiću, nastavniku muzičkog vaspitanja iz Srpca a Zahvalnica za poseban doprinos u oblasti humanitarnog rada Draganu Vukobratoviću. Preduzeće “FarStar OGiS medical” iz Srpca dobilo je Zahvalnicu za dodatni napor u borbi protiv pandemije virusa korona i ukupan doprinos u razvoju lokalne privrede.

Za postignute rezultate u privredi Zahvalnicu je dobio ugledni mladi privrednik i direktor firme “Dijana tekstil” Srbac, Duško Đukić a predsjedniku Savjeta mjesne zajednice Bajinci, Nikoli Dumoniću, uručena je Zahvalnica za neizmjeran doprinos i nesebično zalaganje za dobrobit ove mjesne zajednice.

Među dobitnicima Zahvalnice je i Udruženje žena Srbac koje je nagrađeno za humanitarni i kulturni rad a Zahvalnicu za doprinos u razvoju poljoprivrede dobio je Dalibor Majstorović iz Starog Martinca.

Zahvalnicu opštine Srbac za doprinos na očuvanju neprekidnosti – 30 godina rada u organizaciji Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ dobio je Stevan Umljenović iz Srpca.

Na akademiji su uručene i dvije nagrade opštine mladima, i to magistru farmacije Nikolini Babić i profesoru ruskog i srpskog jezika Dragani Vučić.

Nikolina Babić ostvarila je tokom školovanja uspjeh na takmičenjima iz matematike, fizike, srpskog jezika, istorije i engleskog jezika. Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci završila je u septembru ove godine sa prosjekom 9,08 i planira upis doktorskih studija.

Dragana Vučić kao student ruskog i srpskog jezika Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, s visokim prosjekom 9,2 već ima objavljene značajne naučne radove, a bavi se i književnim prevodilaštvom. Ova ambiciozna djevojka planira upis master studija u Beogradu.

Nikolina i Dragana su dobile i novčane nagrade u iznosu od po 500 KM koje je obezbijedila Opštinska uprava Srbac.

Posebno priznanje na sinoćnjoj akademiji, koje je dodijelila Crkvena opština Srbac na prijedlog vjerujućeg naroda, dobio je direktor Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci, Vlado Đajić.

NJemu je uručena Zahvalnica za požrtvovan rad u spašavanju ljudskih života u toku borbe sa pandemijom virusa korona.

Vjerujući narod opštine Srbac i Crkvena opština Srbac smatrali su da ovi plemeniti ljudi, ljekari, medicinske sestre i pomoćno osoblje UKC-a zaslužuju da im se na ovaj način oda dužno priznanje jer su u ovoj ustanovi dobili potrebnu njegu, pažnju, požrtvovanost i tamo im je ulivana nada u spas.

Sinoćnjoj akademiji, zbog mjera prevencije širenja virusa korona, prisustvovao je ograničen broj zvanica, među kojima su bili i ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik Fiskalnog savjeta RS Milenko Krajišnik, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, delegacije bratskih opština LJubovija i Bačka Palanka, protosinđel Teofil i drugi gosti.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević u svom obraćanju se podsjetio prošlosti srbačkog kraja koje su obilježile turbulencije u vidu brojnih ratova, čime su pričinjene nesagledive posljedice na infrastrukturu, razvoj i brojnost stranovništva, i dodao da možemo biti ponosni što već 29 godina živimo u miru i slobodi u našoj otadžbini Republici Srpskoj, čuvajući svoj jezik, pismo, kulturu i nacionalni identitet.

“Kroz istoriju su nas pratili usponi i padovi, ali naročito se pamte periodi nakon Drugog svjetskog rata kada su osnovana mnoga javna preduzeća i Srbac poprimio prve oblike urbanijeg naselja, preko 70-ih godina i privrednog uspona, pa sve do perioda nakon 2006. godine kada je značajno obnovljena infrastruktura i izgrađeni mnogi javni objekti. Od 2013. pa u naredne četiri godine desila se određena stagnacija ali je zato od 2017. godine budžet opštine značajno stabilizovan a ulaganja u razne projekte premašila su cifru od 20 miliona KM”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On se posebno zahvalio Vladi Republike Srpske i Srpčanima koji se nalaze na odgovornim republičkim funkcijama koji su umnogome doprinijeli novijem razvoju.

Posebnu zahvalnost uputio je zdravstvenim radnicima na ogromnom entuzijazmu i požrtvovanosti u spašavanju ljudskih života tokom pandemije virusa korona.

Prigodnu besjedu održao je i protonamjesnik Željko Sarić koji se takođe zahvalio zdravstvenim radnicima u borbi protiv pandemije jer su izlagali opasnosti svoje živote, ali i živote vlastitih porodica. On je podsjetio da je i Srpska pravoslavna crkva u ovoj borbi izgubila patrijarha, mitropolita, episkope i druga sveštena lica koja su do kraja života časno i odgovorno obavljala povjerene dužnosti. Sarić je izrazio nadu da ćemo sljedeće godine krsnu slavu proslavljati u boljim okolnostima a da će nas Presveta Bogorodica do tada čuvati svojim pokrovom.

U kulturnom dijelu programa su učestvovali članovi Ansambla narodnih igara „Lijevče“ iz Razboja LJevčanskog, kvintet gitara (Vesna Milutinović, Boban Adžić, Violeta Lučić, Sandra Santrač i Sanjin Mirić), duo gitara-violina (Saška Felštinski i Biljana Radulović), profesor muzičkog obrazovanja Nedeljko Kusić i etno grupa “Vez” iz Srpca.

Prije početka akademije, u holu Doma kulture organizovana je izložba radova sa proteklih 38 saziva likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac” o kojoj su govorili predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić i umjetnički rukovodilac kolonije, dr Saša Grandić.

Obilježavanje krsne slave i Dana opštine počelo je u utorak 12. oktobra parastosom za poginule borce koji je organizovan na centralnom spomen obilježju u Srpcu.

Zbog loših vremenskih prilika juče nije održan Pokrovski dan sporta koji je trebao okupiti oko 300 talentovanih omladinaca iz nekoliko sportskih i omladinskih organizacija iz Srpca.

Svečanosti će biti nastavljene danas od 9 časova kada će se održati održana svečana liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice a od 11 časova svečana litija. U 11.30 časova obaviće se obred lomljenja slavskog kolača u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg a u 12.15 časova defile konjičkih klubova sa žandarmerijom. U 13 časova biće održan Pokrovski dan folklora uz nastup folklornih društava iz Srpca.

Na gradskom trgu će biti organizovano posluženje za sve građane, u vidu tradicionalnih jela i pića koja su pripremana od strane folklornih društava i u organizaciji Opštine Srbac, a od 9 do 16 časova održaće se i sajam zimnice i rukotvorina koga će organizovati Udruženje žena Srbac.