U Tesliću potpisan Izborni etički kodeks

Povodom zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine, predstavnici politčkih subjekta koji će učestvovati na predstojećim izborima u opštini Teslić,  potpisali su Izborni etički kodeks. Potpisivanjem ovog dokumenta politički subjekti, odnosno političke partije, koalicije i nezavisni kandidati obavezali su se na poštovanje principa zakonitosti, odgovornosti, transparentosti, te uzdržavanja od govora mržnje.

Ceremoniji potpisivanja prisutvovao je i zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH,  Dimtri Lordanidi. On je  rekao   da je riječ o važnom dokumentu koji reguliše ponašanje političkih subjekata tokom izborne kampanje. „Lokalni izbori moraju biti najprije prilika za razgovor o bitnim stvarima sve i jedne lokalne zajednice. Očekujemo konkretan predmetan razgovor“  istakao je on.

Cilj kodeksa  je promovisanje etičkih principa i pravila ponasanja medju članstvom i simpatizerima, a kako bi se istih pridržavali tokom kampanje i izbornog procesa.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Teslić, Vladimir Vuković, naglasio je da je poštovanje potpisanog kodeksa u interesu  kako izborne komisije, tako i  političkih subjekata kako bi se izborni proces sproveo bez tenzija i incidenata.

Kodeks, kao planski dogovorni akt izrađen je u saradnji Misije OSCE-a u BiH sa lokanim zvaničnicima i organizacijama civilnog društva iz 22 lokalne zajednice u BiH, uključujući i opštinu Teslić.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević ovim povodom je izjavio da mu je zadovoljstvo da u ime Srpske demokratske stranke, a i u svoje lično ime potpiše etički kodeks koji definiše ono što bi svima trebalo biti uobičajeno i normalno.

Drago mi je što je na moju ličnu incijativu prihvaćen prijedlog da u taj kodeks uđe još jedna rečenica koja nije bila u početku, a to je nešto što je sada vrlo aktuelno, da se svi mi koji potpisujemo ovaj kodeks obavezujemo da ćemo činiti sve da se spriječe zloupotrebe kada su u pitanju glasači iz inostranstva, odnosno oni koji glasaju poštom. Mislim da je to jako bitno i da na tome treba raditi. Ja naravno kroz dosadašnji stav moje političke partije i svoj lični angažman kroz kampanje sam se trudio i mislim da je to prepoznato da upravo tako kulturno, pristojno, civilizovano, bez vrijeđanja bilo koga, provodimo kampanju, a naročito smo to pokazali da nikakve izborne manipulacije ne želimo da imamo, na primjeru referenduma o opozivu načelnika u martu 2019. godine.“ – rekao je Miličević.

 

Tagovi: