U RS 53 osobe prekršile mjeru zabrane kretanja

U Republici Srpskoj su u protekla 24 časa sankcionisane 53 osobe koje nisu poštovale mjeru zabrane kretanja koja se odnosi na starije od 65 godina kao i zabranu kretanja svim osobama od 20 do pet časova.

Evidentirano je jedno lice koja je prekršilo izrečenu mjeru izolacije i kojem je uručen prekršajni nalog, kao i jedno krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Policijskoj stanici Gradiška je u 22 sata prijavljeno da je A. D. iz Prnjavora samovoljno napustio objekat Republičkog karantina GP Gradiška. Njemu  je 6. aprila, prilikom ulaska u državu, Rješenjem Republičke uprave za inspekcijske poslove RS određena mjera smještaja u karantin, u trajanju od 14 dana.

"Obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da u konkretnom slučaju postoje elementi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, te da se lice pronađe i smjesti pod nadzor u opštinski karantin Prnjavor, a da se po kompletiranju predmeta protiv lica podnese izvještaj", kazali su u MUP-u RS, prenose Nezavisne novine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona „SARS-CoV-2“ i „COVID-19“ bolesti na teritoriji Republike Srpske.

Podsjetimo, od zabrane kretanja su izuzeti građani kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada i osobe kojima MUP RS izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

Tagovi: