U restoranima i kladionicama veće plate nego u zdravstvu RS

Predstavnici sindikata iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske protestovali su u petak u Banjoj Luci tražeći povećanje cijene rada u ovim oblastima, izdvajanje regresa i toplog obroka iz plate, ali i status službenog lica za radnike u zdravstvu.

Podsjećamo, Vlada RS je početkom godine odlučila da iznos minimalne plate u Republici Srpskoj bude 900 KM. Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nikola Crnčević kaže da radnici očekuju da ta odluka poveća sve ostale plate u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, a to se nije dogodilo.

- Takođe, ostali smo uskraćeni za regres i topli obrok prije tri-četiri godine. Uputili smo apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i tražimo da se ova davanja posebno iskazuju. Takođe, tražimo status službenog lica jer smo svjedoci napada na radnike u zdravstvu na devnom niovu - rekao je Crnčević.

Sekretar Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Zoran Milutinović rekao je da su odlukom o minimalcu ugrožene osnovne kategorije ljudi zaposlenih u zdravstvu.

- Došli smo maltene u situaciju da se zarade sestre sa srednjom stručnom spremom i NK (niskokvalifikovanog) radnika razlikuju u visini oko 100 KM. NK radnik ima 900 KM, sestra i tehničar oko 1.100, ljekar specijalista ostao je na 2.200, 2.300 KM. Mislim da to nije u redu i da to nema nigdje u svijetu - rekao je Milutinović.

Sindikalisti traže povećanje najniže cijene rada sa sadašnjih 159,5 KM na 200 KM. U ranijim zahtjevima traženo je povećanje na 175 KM, ali smatraju da to više nije dovoljno.

- To što je Vlada RS podigla minimalnu platu je dobro, ali tražimo povećenja ostalih platnih grupa. Ne potcjenjujemo nijedno zvanje, ali konobari i radnici u kladionicama imaju 1.200 do 1.500 KM, a medicinska sestra, koja radi veoma odgovoran posao, ne može da pređe 1.200 KM sa benefitima. Kuvari imaju od 2.500 do 3.000, a ljekar specijalista kliničkih grana sa svim benefitima izađe 3.000 KM - zaključio je Milutinović.

mondo.ba

Tagovi: