U podrumu krio tenk, ne znaju kako da ga kazne

Tužioci i advokati u Njemačkoj ne mogu da smisle način kako da kazne penzionera koji je u svom podrumu decenijama čuvao legendarna ratna oruđa - tenk "panter" i protivavionski top kalibra 88 milimetara.

Tenk, top i torpedo su izvađeni iz podruma kuće u gradu Hajkendorf na sjeveru Njemačke 2015. godine.

Čitava akcija zahtijjevala je angažovanje nekoliko vojnih vozila i par desetina vojnika i višečasovno pažljivo izvlačenje iz podruma.

Šest godina kasnije, tužioci i advokati i dalje ne mogu da se dogovore o visini kazne, koja može da bude i 500.000 evra.

Osamdesetčetvorogodišnji optuženi takođe mora da pronađe nov dom za svoju nesvakidašnju kolekciju.

Njegov advokat kaže da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk "panter", koji se smatra jednim od najboljih tenkova Drugog svjetskog rata.

Osim "pantera", nekoliko kolekcionara iz Njemačke zainteresovano je za druge stvari iz kolekcije - popularnu "88-icu", takođe jedan od najubojitih topova rata, kao i puške i pištolje.

Na jučerašnjem saslušanju u Kilu, oko 100 kilometara udaljenom od Hamburga, pravnici su pokušali da utvrde da li kolekcija krši njemački Zakon o kontroli naoružanja, kojim se reguliše proizvodnja, prodaja i transport oružja.

Panter i 88-ica, strah i trepet rata

Njemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve "pantere". Kao srednje težak tenk bio je namijenjen prije svega obračunu sa sovjetskim tenkovima "T-34" i "KV", koji su predstavljali neprijatno iznenađenje za Vermaht na istočnom frontu.

"Panter" se isticao po brojnim stvarima. Bio je prilično dobro oklopljen (posebno sprijeda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge njemačke tenkove tog doba.

Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i prilično pouzdane, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus oko toga da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Ipak, ono što je bilo najimpresivnije je glavno naoružanje - protivtenkovski top kalibra 75 milimetara, posebno prilagođen za "pantera". Dužina cijevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i samim time probojnu moć.

Iako ne tako velikog kalibra, "panterov" top imao je izuzetni protivtenkovski potencijal i mogao je da uništi bilo koji saveznički tenk.

Protivavionski top pronađen kod njemačkog penzionera takođe je jedno od najpoznatijih oruđa Drugog svjetskog rata.

Primarna funkcija bila mu je protivavionska, zbog koje je razvijen 30-ih godina. Vertikalni domet mu je bio od 8 do 15 kilometara, a horizontalni od 14 do 20 kilometara, zavisno od tipa.

Uvježbana posada mogla je da ispali oko 25 granata u minuti, a bio je veoma uspješan zbog svoje visoke preciznosti.

Nemačka vojska je, međutim, otkrila da top može da se primijeni i u protivtenkovskoj ulozi, i to veoma uspješno.

Odlična preciznost i probojnost učinile su ga jednim od najozloglašenijih ratnih oruđa, sposobnih da uništi skoro svaki tenk i oklopno vozilo rata. Prilagođena verzija ugrađivana je u najpoznatiji njemački teški tenk "tigar".

(B92.net)

 

Tagovi: