U normalnom sistemu Kovač bi završio političku karijeru

U normalnom političkom i društvenom sistemu, kakav naš sigurno nije, svoju političku karijeru bi završio načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, koji je brutalno izvrijeđao Haruna Dinarevića i Alenu Beširević, novinare portala Naratorium, zasipajući ih salvom uvreda, tokom kojih je psovao poput kočijaša.

Poručuju to sagovornici "Nezavisnih novina", koji ističu da je u modernim evropskim zemljama ovakvo ponašanje nepojmljivo, a za mnogo manje greške daju se ili dobijaju ostavke.

Danima se ni SNSD, čiji je Kovač kadar, nije oglasio o ovom šokantnom slučaju, što ne čudi novinare, koji smatraju da ovdje i te kako ima posla i za stranku i za policiju. Kovačeve riječi su, najblaže rečeno, šokantne.

- Nije meni sada to problem, nego što mi nisi stavio sliku. Trebao si doći da slikaš, pa kada imaš vremena da dođeš, ti ili ta koleginica, da mi pop*** k***c. Ako ti je mrsko u kancelariji, možeš na terasi, ako je tebi mrsko, pošalji nju. A zvaću ti ovog, on ima veći k***c. Imam jednog koji je takve kao što si ti, ako hoćeš, ako si u geju. Jesi sve snimio? Hoćeš objaviti sve - naveo je u telefonskom razgovoru Kovač te pozvao novinara Naratorium da sve objavi, što je ovaj i učinio.

Komunikolog Mladen Bubonjić kaže da je ovakvo ponašanje, nažalost, toliko često da je postalo uobičajeno, pa javnost gotovo više na to i ne obraća pažnju. Ističe da je lider SNSD-a Milorad Dodik uradio temelje za ponašanje nosilaca vlasti prema svakome ko, ne samo ima drugačije mišljenje, nego se drzne i da postavi pitanje.

- Svaka stranka bi trebalo, ne samo da se ogradi od tih pojedinaca iz svojih redova, nego i da ih sankcioniše. Ali mi ne živimo u normalnom sistemu, ni političkom ni u društvenom. Zamislite takvu situaciju, recimo, u Danskoj, Nizozemskoj ili Irskoj. Jedna ozbiljna politička stranka i ozbiljan politički i društveni sistem bi tako nešto digao na sva zona i najvjerovatnije bi došlo do samosankcionisanja, odnosno pojedinac koji je tako nešto uradio istupio bi, iskreno se izvinio i velika vjerovatnoća je i da bi istupio iz političkog javnog života - rekao je Bubonjić za Nezavisne.

Sličnog mišljenja je i Ljiljana Smiljanić iz Kluba novinara Banjaluka, koja poručuje da nije iznenađena što je SNSD danima bez reakcije. Ona podsjeća na blaže primjere u zemljama Evropske unije, koji su okončani ostavkama.

- Često vidimo u medijima informacije o tome da funkcioneri i za manje stvari moraju da podnesu ostavku, a njihova politička karijera je gotova. Čak kad se ispostavi i da su najmanji mogući trošak naplatili na službenoj kartici, to je bilo dovoljno da neki ostanu bez političke karijere. Kod nas je, kao što vidimo, izgleda, sve dozvoljeno i prihvatljivo, iako tako ne bi trebalo da bude - rekla je Smiljanićeva.

Da li je Kovačevo ponašanje dozvoljeno i prihvatljivo, pokušali smo saznati i u SNSD-u. Portparol stranke Radovan Kovačević rekao nam je da ne zna za ovaj slučaj (o kojem brojni portali pišu danima). Naime, oko podneva, kad smo ga nazvali, dogovorili smo se da mu pošaljemo link sa tekstom te da se čujemo kasnije. Javio nam se oko 14.30, izvinio se i rekao da nije imao vremena da pogleda link te obećao da će nas pozvati ako uspije pogledati. Na tome je i ostalo.

Upravni odbor "Bh. novinara", podsjetimo, pozvao je Opštinsku organizaciju i Predsjedništvo SNSDa da sankcionišu Kovača, ali je ovo udruženje, istovremeno, javno pozvalo i MUP Republike Srpske na hitnu istragu ovog incidenta i sprovođenje zakonskih mjera za kažnjavanje načelnika Šipova.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su za "Nezavisne novine" rekli da nisu zaprimili prijavu Upravnog odbora Udruženja "Bh. novinari", a sličan odgovor nam je stigao i iz Policijske uprave Mrkonjić Grad, koja operativno pokriva Šipovo.

- PU Mrkonjić Grad, kao ni Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu zaprimili zahtjev Upravnog odbora Udruženja 'Bh. novinara', niti nekog drugog lica za postupanje po navedenom - rečeno nam je iz PU Mrkonjić Grad.

Uslijedio je oštar odgovor Marka Divkovića, predsjednika Udruženja "Bh. novinari".

- Oni valjda očekuju da će naša generalna tajnica, predsjednik Udruženja ili bilo ko iz UO klapnuti u Šipovo ili Mrkonjić Grad kako bi predali nekakvu prijavu. Ako gospoda u policiji ne razumiju javni poziv bilo kojeg udruženja, saveza i slično, bojim se da oni ne znaju ni gdje su ni šta su ili zloupotrebljavaju svoju poziciju, odnosno služe politici, a ne svojoj profesiji i javnosti - rekao je Divković.

nezavisne.com

Tagovi: