U Domu obilježili 60 godina braka: Neka diše pored mene i zadovoljna sam

Proslave u Gerontološkom centru u Subotici nisu rijetkost. U njemu se tradicionalno obilježavaju rođendani korisnika i veći praznici, ali je jedna proslava izazvala posebnu pažnju - stanari Doma u Dudovoj šumi Ana (82) i Živan Vasiljević (89) svečano su obilježili šest decenija braka.

Kao da je juče bilo. Upoznali su se preko prijatelja, kratko dopisivali i vrlo brzo, 29. novembra 1959. godine, stali na ludi kamen.

- Malo sam se nećkala, kao i svaka djevojka u tim godinama, imala svašta u glavi. Njegova dobrota i stabilnost prevagnule su i brzo smo se vjenčali. To je dokaz da i kratko poznanstvo može da preraste u ljubav. Vremenom smo se zavoljeli - sjeća se Ana.

Do rata su živjeli i radili u Hadžićima, u blizini Sarajeva, potom su se preselili u okolinu Vrnjačke Banje, a nedavno su, zahvaljujući rodbini, novo gnijezdo svili u Subotici i odlučili da Gerontološki centar bude njihov novi dom. Njihova ljubav iznjedrila je sina Zorana, koji im je sa snajom Brankom podario dvoje unučadi Nikolu i Stefana.

Sve bračne zavjete, život u dobru i zlu, zdravlju i bolesti prošli su zajedno. Dok ne ispuštaju ruku jedno drugom, otkrivaju tajnu dugovječnosti njihove ljubavi. To je razumijevanje i tolerancija.

- Ako toga nema, nema ničega. Ali vama je, djeco, sada mnogo teže, niko nikoga ne trpi i svašta se dešava. Svaki brak je priča za sebe, imali smo uspona i padova, život nam je donio lijepe i teške trenutke, a sve smo ih zajedno prošli - dalje će Ana.

Iako je zbog Žikine bolesti, lekciju o ljubavi kazivala Ana, on nije mogao da sakrije suze radosnice.

- Neka diše pored mene i ja sam zadovoljna. Lakše se sve podnese udvoje. Žiko moj, ljubavi stara, nemoj više da plačeš, molim te. Živećeš ti meni još - stiskajući ruku hrabri Ana svog životnog saputnika, a on daje sve od sebe da joj uzvrati poljupcem, prenosi "Subotica.com".