Topić: „Teslić mora pasti“ i koristiće se svi javni resursi i energija

Na lokalnim izborima u Tesliću bitka će se voditi do zadnjeg daha (glasa), jer vladajuće stranke sa entitetskog nivoa žele osvojiti ovo utvrđenje Srpske demokratske strane, dodatno motivisane neuspjelim opozivom načelnika opštine Milana Miličevića.

Sa druge strane, čini se da je izborna težnja prije svega SNSD-a „Teslić mora pasti“, i uložiće se ogromna sredstva i energija, koristiće se i mobilisati svi javni resursi, smatra politički analitičar Tanja Topić.

„Koliko je aktuelni načelnik izgubio snage u protekloj teškoj borbi, tek ćemo vidjeti", rekla je Topićeva u intervjuu za portal MojTeslić.info te poručila da su Teslić i Teslićani su prepušteni sami sebi.

MojTeslić: U Tesliću su počela prepucavanja na relaciji lokalna – republička vlast u vezi s tim šta je urađeno u ovoj opštini. Koliko je Teslić koštalo to što je načelnik opštine iz SDS, a na republičkom nivou odluke donosi SNSD?

Rekla bih da je Teslić bio izložen velikom pritisku jer je kao sredina u kojoj je načelnik iz opozicije vlastima bio trn u oku. O tome svjedoči i inicijativa za njegov opoziv. Sa druge strane ta prepucavanja nisu nikakva novost posebno neposredno pred izbore, kada vladajući u opštini žele prikazati dobre rezultate i obezbijediti novi mandat, za razliku od opozicije na tom nivou vlasti koja će negirati sve dobro što je urađeno i potencirati promašaje i neispunjena obećanja. Dakle, dešava se s jedne strane ono što je uobičajeno u svim sredinama u izbornoj godini, uz napomenu da je to stanje prepucavanja i političkih previranja puno izraženije u Tesliću i traje već dugo. Zapravo, od proteklih lokalnih izbora, jer ovu opštinu vodi čovjek kojeg vlast ne gleda blagonaklono i nastoji mu ovaj mandat učiniti što težim. Zapravo, to je činila. Stav da je „opozicija lakrdijaška družina“ jasno govori na koji način vlast doživljava opoziciju.

MojTeslić: Smatrate li da bi se situacija u Tesliću za građane promjenila nabolje ukoliko novi načelnik opštine ne bude kadar iz opozicije i podršku birača za lokalni parlament dobiju stranke koje vrše vlast i na republičkom nivou?

Uvijek je puno lakše ako su na ova dva različita nivoa iste stranke na vlasti, protočnost je lakša, a i podrška koja dolazi sa entiteskog nivoa. Ali, pitanje je koliko je to dobro za pluralizam i demokratičnost, ako znamo da politički život dominantno određuje jedna partija, odnosno jedan čovjek. Sem toga, svaka lokalna sredina diše drugačije, i ne možete joj odozgo propisati odnosno nametnuti koga da bira da je vodi.  Situacija za građane u jednoj sredini je dobra ako su sami birali svoje predstavnike, ako on odgovara njihovim interesima i radi za njih. Sve drugo je viša politička matematika, nažalost, niti su građani kod nas kao ni političari na tom nivou svijesti da stvari gledaju na ovaj način. U lokalnim sredinama dekrete piše upravo vlast odozgo, sa malo sluha prema načelnicima koji uživaju podršku građana, a dolaze iz drugih stranaka. Izbori postaju besmisleni ako će se sa entitetskog nivoa odlučivati ko će vladati u lokalnim sredinama.  Ionako su već prilično obesmišljeni političkim trgovinama, krađama i preletanjima.

MojTeslić: Koliko je koristi Teslić imao od toga što su Teslićani bili u republičkoj vlasti – Željka Cvijanović premijer, pa predsjednik RS, Dragan Bogdanić ministar, Dušan Stojičić predsjednik Narodne skupštine RS?

Teško mi je reći da li su građani u Tesliću imati koristi od ove činjenice, prosto ne mogu osjetiti to bilo građana Teslića. Ali svakako mogu primijetiti da nije ugodno biti na bitnim funkcijama u entitetu, dolaziti iz ove sredine a ne vladati njome. Mislim da je to priličan udarac ličnim sujetama, a i znakovita poruka samih građana Teslića prominentnim političarima iz ovog grada. Poznajem mnoge ljude iz Teslića, koji žive i rade u Banjaluci, uspješni su, slobodumni i ja ih veoma cijenim. I nisu na strani politike. Čini mi se da će oni ostaviti dublji trag u društvenom životu Bosne i Hercegovine nego puno poznatiji političari. Recimo i poznati hrvatski sportski novinar Drago Ćosić je iz Teslića, ako se ne varam.

MojTeslić: Milan Miličević je imao ubjedljivu podršku na referendumu 3. marta 2019. godine prilikom pokušaja njegovog opoziva sa mjesta načelnika opštine. Da li je takva podrška u nadmetanju za novi mandat moguća i 15. novembra?

Mislim da će se bitka u Tesliću voditi do zadnjeg daha (glasa). Vladajuće stranke sa entitetskog nivoa žele osvojiti ovu utvrdu Srpske demokratske strane dodatno motivisane neuspjelim opozivom načelnika opštine. „Teslić mora pasti“, čini mi se da je izborna težnja prije svega SNSD-a. Samo vodstvo ove stranke pokazuje težnju za osvajanjem gotovo svih opština na narednim izborima, ma na koji način.  Uložit će se ogromna sredstva i energija, koristiće se i mobilisati svi javni resursi. Koliko je aktuelni načelnik izgubio snage u protekloj teškoj borbi, tek ćemo vidjeti. Činjenica je da SDS ima mnogo unutrašnjih previranja, mnogo preletača što je sasvim sigurno smanjilo snagu stranke. I jedan važan detalj sa proteklog referenduma je taj što je SDS udružio snage u „odbrani“ Milana Miličevića. Stranački prvaci iz brojnih drugih opština su pritekli u pomoć načelniku, vodeći računa da ne bude prevara i manipulacija. Oni su na ovim izborima u svojim izbornim bazama, što smanjuje sinergiju u Tesliću. Teslić i Teslićani su prepušteni sami sebi.

MojTeslić: Koliko je realno da Teslić dobije status grada i šta bi se uopšte time promijenilo?

Formalni uslovi da bi opština postala gradom je da ima 50 hiljada stanovnika, te da je broj zaposlenih veći od republičkog prosjeka. Zadnji popis stanovništva iz 2013. godine govori da ova opština ima oko 38 hiljada stanovnika što je udaljava od promjene statusa u grad. Ni Gradiška nije imala 50 hiljada stanovnika, ali je ispunila drugi kriterij sa brojem zaposlenih u odnosu na republički prosjek.

Sama promjena statusa mijenja mnogo toga, jer grad prema Zakonu o lokalnoj samoupravi može organizovati transformaciju Stanice javne bezbjednosti u Policijsku upravu, koja može pod svoju nadležnost uključiti i neke druge opštine.  Tu svakako spada i mogućnost pravnog zastupanja pred sudovima, može dobiti neke posebne organizacione jedinice koje su vezane za rad Tužilaštva. Okružnog suda. Utješno je za Teslić, istovremeno možda i frustrirajuće, što neke od opština koje su stekle status grada to u onom istinskom značenju jednostavno nisu. Nositi naziv grada ne znači po automatizmu da to određena sredina i jeste. Gorštaka možete odjenuti u Bossovo odijelo, ali suštinski nećete ništa promijeniti.

Mislim da u ovom trenutku što zbog ovih formalnih uslova, što zbog političke klime to jednostavno nije tema koja može biti na stolu.

Ljubinko ĐURIĆ