Teslićki vez u prošlosti i njegova primjena u današnjem vremenu

U Kulturnim centru Teslić u proteklom periodu, uz mentorstvo Danijele Đukanović, muzejskog savjetnika etnologa vrijedno je rađeno na analizi i indentifikaciji teslićkih vezova.

Izuzetan značaj na ovom radu dala su teslićka udruženja koja svojim djelovanjem doprinose očuvanju starih narodnih nošnji, a samim tim i teslićkih vezova. Neka od od tih društava u svojim arhivama baštine eksponate stare i više od stotinu godina.

Svoja iskustva, znanja i materijale bezrezervno su stavila na raspolaganje JU „Kulturni centar Teslić“ s ciljem da zajedničkim angažmanom istraju na putu zaštite teslićkih vezova od strane Vlade RS kao posebnog materijalnog bogatstva naše opštine te da u budućnosti Teslić bude prepoznatljiv po jednom specifičnom Brendu „Teslićkom vezu“ .

- Oslanjajući se na eksponate iz Teslića arhivirane u Muzeju RS, dosadašnja saznanja iz literature, te pomenuti rad na terenu u Tesliću, Danijela Đukanović je za potrebe JU „Kulturni centar Teslić“ sačinila dokument „Teslićki vez u prošlosti i njegova primjena u današnjem vremenu“ u kojem iznosi stručno mišljenje o teslićkim vezovima - navode u Kulturnom centru.

Svi elementi odjeće, bilo seoske ili gradske, doživljavali su transformacije i mijenjali su se u zavisnosti od prirodnih uslova sa jedne strane i istorijsko-političkih procesa sa druge strane. Sve promjene u razvoju i formi tradicionalnog kostima od onog sa kraja XIX vijeka i do 50-ih godina XX vijeka možemo pratiti u samoj transformaciji košulje.

- Podsticaj promenama daju velika, kompleksna politička događanja i istorijska kretanja. U toku seoba i miješanja stanovništva od presudnog je značaja za održavanje i preovladavanja nošnje starosjedilaca ili doseljenika to čija je kultura jača. Istraživanja su utvrdila da okupacijom Bosne i Hercegovine od Austrougara 1878. godine dolazi do velikih promena koje se ogledaju u naglom gubitku dinarskih odlika odevnog obrasca. Dominantnu ulogu imaće panonski i orijentalni element, bilo u kroju ili detaljima. Pojedini elementi nošnje orijentalnog-gradskog porijeekla prodiru u sela u vrijeme njihovog oslobođenja od turske vlasti i prodora elemenata zapadne kulture - navodi se u analizi.

Narodna nošnja u teslićkom kraju pripada posavskom tipu narodnih nošnji, odnosno nošnji Brđana.

Naziv “Brđaci” karakterističan je i za Srbe i za Hrvate koji žive oko Teslića i Doboja (sela: Makljenovac, Alibegovci, Sivša, Ularice, Putnikovo Brdo, Vila, Komušina, Bardaci, Barići, sve do ogranaka planine Borje jugozapadno od Teslića).

Srpsko stanovništvo naseljava zapadni dio ovih krajeva uz rijeku Ukrinu. Postoje i miješana sela tako da se ne može povući stroga granica između srpskih i hrvatskih sela.

Nošnja “Brđaka” djeluje dosta skromnije od nošnje ravne Posavine. Na njoj nema puno veza, a i sami dijelovi, naročito košulje i marame koje se u ovom kraju zovu “krpe” mnogo su skromnije i manjih su dimenzija od posavskih.

Stariji tip nošnje ovog tipa izgubio se početkom XX vijeka, pogotovo vezene marame, opanci i šarene čarape, dok se ostali dijelovi nošnje nose uz noviji tip koga stanovnici teslićkog kraja pamte, a to je tip nošnje od 40-ih godina XX vijeka. Noviji tip nošnje je narodna nošnja koju teslićani danas prepoznaju kao dio svog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Materijal, kroj i vez te nošnje danas predstavljaju izrađujući replike narodnih nošnji i izuvačanjem tehnika veza teslićkog kraja u vremenu u kojem oni danas žive.

Tagovi: