Teslić: Radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda teku po planu

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević i zamjenik načelnika Milovan Stanković obišli su danas radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Žarkovini, koju gradi kompanija Higra iz Bijeljine.

Načelnik Miličević je konstatovao da radovi teku po planu kako je projektom i predviđeno.

- Očekuje se da će rok izgradnje biti ispoštovan i da bi najkasnije krajem septembra 2022. ovaj objekat trebao biti završen. Teslić je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja će imati prečistač otpadnih voda. Budući da je Teslić značajna turistička destinacija, očuvanje životne sredine i ekološka osvještenost su jedan od naših osnovnih zadataka na kojima ćemo raditi i u budućnosti. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3,9 miliona evra i dijelom je finansiran sredstvima Evropske investicione banke (EIB), kao i bespovratnim sredstvima u iznosu od 1,5 miliona evra od strane Švedske razvojne agencije (SIDA). Ukupan kapacitet je  20.000 ekvivalent stanovnika u šta, posebnom metodom izračunavanja, spadaju fizička lica i industrijska postrojenja i objekti - rekao je Miličević i dodao da je zadovoljstvo posmatrati kvalitet ovih radova koji teku zaista odličnom dinamikom.

Dragan Sarić, predstavnik izvođača radova – kompanije „Higra“ iz Bijeljine rekao je da je trenutno u toku izgradnja objekata koji su vezani za proces prečišćavanja – dovodni šaht sa opremom, grube rešetke, fine rešetke, pumpne stanice, egalizacioni bazen, SBR bazen i objekat za tretman mulja.

- Svi radovi koji su vezani za fundiranje su završeni, a na nekim objektima su gotovi čak i zidovi. Vremenske prilike su nas ponekad usporavale, ali moram da kažem da su ipak svi radovi čiji je završetak bio predviđen do kraja godine već privedeni kraju- navodi Sarić.

Izgradnjom prečistača otpadnih voda opština Teslić kao regionalni turistički centar, osim drastičnog smanjivanja količine otpadnih voda i značaja za podizanje ekološke svijesti, unapređenje kvaliteta života, životne sredine i javnog zdravlja, takođe ima značaj za buduće investicije iz evropskih fondova, kao i za privlačenje investitora iz privatnog sektora.

 

G.Dakić