Teslić: Litar magarećeg mlijeka skoro stotinu maraka

Cijena magarećeg mlijeka po litri u Srpskoj dostiže i do stotinu maraka. U Bardacima kod Teslića je tek 60. Zadovoljni smo i sa toliko. Nemamo srca da tražimo više, jer narod magareće mlijeko koristi kao lijek, priča porodica Pavlović.

"Više smo radi sebe radi svojih potreba, a višak ako imamo prodamo. Dosta su nosili za upalu pluća, za bronhitise. Neko bi mislio da lažem, ali pola litre može dnevno u toku dana da se uspremi", kaže Biljana Pavlović iz Teslića.

Magarica Berta u Bardake je stigla sa Ozrena. Tu je nešto više od godinu dana. Već se i oždrijebila. Tome se najviše raduju Biljanina djeca. Poslove su lako podijelili.

"Ja sam zadužena za prodaju, ja sam stavila ovo na internet u decembru i tako je počelo", kaže Milica Pavlović.

"Tu joj čistimo gdje bude, muzemo je. Od magarice mlijeko se ne kuva. Ono čim se pomuze, samo se procijedi i pije se. Kažu da je to najsličnije majčinom mlijeku", dodaje Savo Pavlović.

Dobro to zna i njihova baka Draginja. Domaćinstvo bez magarice nekada je, kaže, bilo nezamislivo.

Magareće mlijeko danas se traži i kao narodni lijek u borbi sa virusom korona. Da ljekovito dejstvo sigurno ima za bronhitis, Pavlovići su se uvjerili na svojoj koži. Zbog toga planiraju proširiti proizvodnju. 

Berta i Radoja uskoro će dobiti i društvo. Na mali ranč Pavlovića uskoro će doći i magarica iz Srbije. Tada će i mlijeka biti više.