Teslić: Izložba slika Gorana Bijelića

Novonastala situacija, koja je posljedica širenja virusa, donijela je velike promjene i u organizaciji kulturnih dešavanja. Uslovljeni mjerama čiji je  cilj zaštita građana od zaraze, mnoge institucije kulture primorane su zaustaviti svoj rad ili raditi minimalnim kapacitetom.

- Uvažavajuće sigurnost građana, ali i nastojanja za  kontinuiranim radom u JU „Kulturni centar Teslić“ pristupili smo organizaciji izložbe slika Gorana Bijelića na otvorenom smatrajući da se na ovaj način može dati doprinos promociji kulture, ugostiti umjetnik  i što je najvažnije publici priuštiti umjetnički užitak. Postavka će biti dostupna  u petak, 10. jula i subotu  11. jula u periodu od 10 do 19 časova, na šetalištu ispred gradskog bioskopa. Svi zainteresovani sugrađani uz laganu šetnju mogu pogledati postavku - kažu u Kulturnom centru.

Goran Bijelić rođen je 1984. godine u Doboju. Bavi se slikarstvom, ikonopisom i vajarstvom. Učio je slikarstvo od profesora Branislava Višta, koji je tokom školovanja otkrio njegov talenat. Uticaj na Bijelićevo likovno stvaralaštvo imao je i akademski slikar Savo Petković. Učesnik je na više likovnih kolonija i jedan je od članova umjetničke grupe „Tri slikara“ iz Doboja. Njegova slika „Zimski pejzaž“ u Australiji 2014. godine, osvojila je prvo mjesto.

Prema riječima akademskog slikara Save Petkovića, Bijelić je izvorni kolorista sa naglašenim intimnim, nježnim valerima, nenametljivim formama koje su se duboko urezale u cjelinu likovnog opusa. Njegova kazivanja u slikarstvu na neki način oponašaju prirodne i životne fenomene koji su se duboko urezali u djetinjstvo. Tematika Bijelićevog likovnog kazivanja je zavičajna, praroditeljska, praiskonska, sa dubljim simboličnim značenjem u odnosu na vrijeme u kome živimo i stanje duha u njemu. Bijelićeva umjetnost govori nam da umjetnost nije neka posebna tvorevina, neuhvatljiva i daleka, nego je djelo umjetnika, koji je stvorio zbog sebe, a takođe i zbog drugih.

Tagovi: