Tekstilci i obućari ljuti zbog (ne)opremanja policije Srpske

Tekstilci i obućari ljuti su na premijera Republike Srpske Radovana Viškovića jer im je obećao da će biti proizvođači uniformi i obuće za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, ali se, kako tvrde, ponovo pokušavaju eliminisati kao i prilikom ranijih nabavki. Zbog toga su zatražili hitan sastanak i očekuju da bude održan sutra, saznaje portal CAPITAL.

„Očekujemo da imamo sastanak kod premijera, obećao nam je da će tender od 11 miliona maraka za uniforme i obuću biti u lotovima i da domaći proizvođači mogu da se prijave, ali sad čujemo da se to komplikuje, zbog čega tražimo da nam zvanično kaže šta je u pitanju. Ovaj put nećemo odustati bez borbe, kao što je to bilo prošli put“, stav je više privrednika koji su željeli ostati anonimni iz straha da bi im kritika vlasti „mogla doći glave“.

Tvrde da je nevjerovatno da domaći proizvođači prave uniforme i čizme za policiju i vojsku zemalja EU i NATO, a da domaće institucije postavljaju pitanje da li je našoj policiji to dobro.

„Prave tender da mi ne možemo da se prijavimo. Najavljujemo da ćemo se žestoko boriti, žaliti se i tražiti da domaće institucije prepoznaju kvalitet koji prepoznaju svi drugi. Ne opremamo samo evropske, opremamo i federalnu policiju i vojsku Srbije, Crnu Goru, a onda vam pred kućom ne daju da radite, ne mogu kukati na naš kvalitet, a da nisu ni probali naše proizvode“, ogorčeni su proizvođači.

Iz Privredne komore RS samo je potvrđeno da je o proizvodnji uniformi i obuće za MUP nedavno razgovarano na Skupštini Udruženja tekstila, kože i obuće.

„Poseban akcenat stavljen je na problem javnih nabavki. Ovaj sektor ima kapacitete, iskusnu radnu snagu i veoma značajne reference, stečene radom za poznate svjetske brendove, da može odgovoriti svakom zahtjevu. Zbog toga je značajno stavljanje domaćih kapaciteta u prioritet, kada su u pitanju javne nabavke uniformi i obuće za ugovorne organe“, navedeno je u prošlosedmičnom saopštenju.

Podsjećamo, privrednici su se prije više od tri godine pobunili zbog istog problema o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Firma iz FBiH oblači policajce Republike Srpske“.

Tagovi: