Sve više turista na Vučjoj planini kod Teslića

Na platou Vučje planine kod Teslića gradi se zatvoreni bazen, a tamo je posljednjih godina izgrađeno i oko 50 vikendica.

Nove investicije će privući nove goste, nadaju se domaćini.

"Sad ima oko 50 vikendica, gosta ima, dolaze iz Amerike, Austrije, ko god je došao malo oko puta, oduševio se planinom, izvorima, nema šta ne posjeti", kaže Milorad Bagić, vlasnik seoskog domaćinstva na Vučjoj planini.

Put do Vučje  nije u najboljem stanju. AiI to se brzo zaboravi kada domaćica Božica spremi domaće specijalitete.

"Prenoćišta i hrana domaća, samo hrana domaća. Neće nam puta poprave bilo bi čudo, ali put nam je loš skroz", kaže Božica Bagić, domaćica.

Teslić ima potencijal za planinski turizam, kažu u lokalnoj turističkoj organizaciji. Više od 50 % teritorije Teslića pripada planinskom dijelu. Osim Vučje, ističu se Borja, Očauš i Brić.

"Potencijal postoji za razvoj seoskog turizma, izletničkog turizma, planinarskog turizma ali i za razvoj zimskih turističkih kapaciteta. Još 1984. Godine je rađena studija razvoja dugoročnog Sportsko-rekreacionog centra na Vučjoj planini", kaže Danijel Petrović, v.d. direktor Turističke organizacije opštine Teslić.

Za sada je studija, samo odličan i precizan plan, ali na papiru. I tako je još iz vremena bivše Jugoslavije. Dok se ne riješi prvenstveno putna komunikacija, o masovnijem turizmu na Vučjoj nema govora.

Vučja je najčešći izbor za vikend turiste, kažu vlasnici vikendica. Sve dok turizam u potpunosti ne zaživi, kako kažu, i radnim danima, od ovog posla teško se može nešto i zaraditi.

(ATV)