Sukob Ministarstva finansija i IRB-a oko isplate 25 miliona iz Banke Srpske

Pokušaj Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske da blokira isplatu 25 miliona KM povjeriocima Banke Srpske izazvao je raspravu u Odboru povjerilaca, a IRB-ovim nastojanjima suprotstavio se čak i predstavnik Ministarstva finansija RS Svetozar Vukelić postavljajući pitanje zakonitosti postupanja IRB-a.

Svetozar Vukelić, koji je i predsjednik Odbora povjerilaca Banke Srpske u stečaju, rekao je na početku sjednice, juče u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, da je veoma zadovoljan odgovorom koji je Banka Srpske dala na prigovor IRB-a o diobi te da je u potpunosti saglasan sa njim.

Istakao je i da mu je upitan razlog postupanja IRB-a kao i zakonitost takvog postupanja, s obzirom na to da se pravosnažne presude moraju izvršavati.

„Postvalja se i pitanje ustavnosti, ali i logike, jer se tako može doći u situaciju da nam se kaže da sačekamo još koju godinu i sa odlukom po apelaciji koju bi IRB mogao izjaviti Ustavnom sudu“, rekao je Vukelić.

Predstavnik IRB-a u Odboru povjerilaca Antonija Dulić je rekla da svaki povjerilac ima pravo da koristi sva zakonska sredstva kako bi zaštitio svoje interese te da je ovo pitanje u nadležnosti suda i da o njemu Odbor ne treba da raspravlja.

Međutim, nezadovoljni su bili i drugi članovi Odbora. Tako je Rusmira Murić zaprijetila da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predstavnika IRB-a koji pokušavaju da spriječe isplatu novca povjeriocima.

„Zašto IRB ne dozvoljava da ljudi dobiju svoj novac? Da li IRB ovim želi da prikrije neke stvari?“, pitala je ona.

Podsjećamo, nakon što je Odbor povjerilaca Banke Srpske donio odluku o prvoj djelimičnoj diobi 25 miliona KM, IRB je od suda tražila da zabrani isplata tog novca, a zatim je tražila da se odluka o diobi stavi van snage.

Iz Banke Srpske su poručili da su zahtjevi IRB-a potpuno neosnovani te da IRB ovim samo opstruiše stečajni postupak.

IRB je u prigovoru na prvu djelimičnu diobu navela da se nisu stekli uslovi za isplatu novca povjeriocima jer nisu u potpunosti okončani sporovi koje oni vode sa Bankom Srpske.

Razlog zbog kojeg IRB pokušava da spriječi diobu je taj što su oni preko Banke Srpske ranije plasirali 46 miliona KM kredita koje sada pokušavaju da preuzmu.

Međutim, s obzirom na to da je donesena pravosnažna presuda kojom je njihov zahtjev za izuzimanje kreditnog portfolia odbijen, stvoreni su uslovi za diobu.

Ipak, u IRB-u se sa tim ne mire i pokušavaju na sve načine da sudskim putem izdejstvuju zabranu diobe.

CAPITAL

Tagovi: