Suđenje za uništavanje dokaza u slučaju "Dragičević" pred zastarom

Suđenje kriminalističkim tehničarima Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, uskoro bi moglo da zastari, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Krivično djelo za koje se terete optuženi izvršeno je u martu 2018. godine, a u martu ove godine navršiće se tačno šest  godina, što po zakonu znači da predmet ide u apsolutnu zastaru. Tako apsolutna zastara nastupa 25. marta i ako do tada ne bude predmet okončan i donesena pravosnažna presuda biće obustavljen proces. Tako Osnovni sud treba prije tog roka da donese presudu, a koju zatim Okružni treba da proglasi pravosnažnom da ne bi došlo do zastare.

Pomenute je Osnovni sud u Banjoj Luci dva puta oslobađao krivice zbog nedostatka dokaza, a obe presude je ukinuo Okružni sud u Banjoj Luci i vratio na novo suđenje. 

Odbrana optuženog Bošnjaka na drugom ponovljenom suđenju u banjalučkom Osnovnom sudu danas je zatražila izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće kojeg planira saslušati kao svjedoka. Bošnjakov advokat  Damir  Alagić je istakao da su u ovom slučaju prije otvaranja na sudu  izuzimane vreće s dokazima.

- Svjedok Mirko Živković je na sudu ranije rekao da su iz depoa izvlačene vreće i vađeni odjevni predmeti. Planiramo da saslušamo Vreću u svjetlu tog svjedočenja da nam kaže da li je postojala naredba za izuzimanje dokaza, zašto se dokazi nisu nalazili u sudu već u depou MUP-a. Da li je postojala evidencija izuzimanja dokaza - rekao je Alagić.

On je između ostalog predložio da se na ponovljenom suđenju saslušaju raniji svjedoci inspektor Mirko Živković, Siniša Kojdić, te Slađan Kvržić koji je u sporno vrijeme bio načelnik Odsjeka za Opšti kriminal u PU Banjaluka te Zoran Pašalić koji je bio šef Odsjeka za seksualne i krvne delikte. 

Tužilac Vrećo je istakao da je zahtjev advokata Alagića za ponovnim saslušanjem svjedoka usmjeren na odugovlačenje postupka kako bi slučaj zastario. Podsjetio je da je i ranije traženo njegovo izuzeće te da je to odbijeno.

Nakon Alagićevog zahtjeva sudija Radmila Medaković odgodila je suđenje za 4. mart, a o zahtjevu advokata za izuzeće Vreće odlučiće Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva. Optužnicom Marijancu i Bošnjaku na teret je stavljeno da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banja Luka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine,  a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo. Počinioci do danas nisu otkriveni. Istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Optužnica protiv Marijanca i Bošnjaka podignuta je u septembru 2018. godine, dakle šest mjeseci nakon izvršenja krivičnog djela. Optuženi su se o krivici izjasnili u decembru 2018, odnosno januaru 2019. godine. Suđenje je počelo u aprilu 2021. godine, a prva oslobađajuća presuda donesena je u januaru 2022. godine. Godinu dana kasnije, Okružni sud u Banjoj Luci je ukinuo oslobađajuću presudu, a u januaru ove godine i po drugi put je ukinuo još jednu oslobađajuću presudu.

Advokat Damir Alagić "Glasu Srpske" je rekao da je njegov klijent Zoran Bošnjak "prošao poligrafsko ispitivanje u Federalnoj upravi policije. Pojasnio je  da je testiranje je rađeno po nalogu Tužilaštva BiH. Alagić je pojasnio da je u ovom slučaju naredba za preuzimanje predmeta iz depozita datirana na 18. maj 2018. godine, a inspektor Mirko Živković je dokaze izuzeo 15. maja te godine.

- Zatim je 22. maja  vreća sa dokazima iz Zavoda za sudsku medicinu RS vraćena jer im je dostavljena greškom. Jedinica za forenziku MUP-a RS je 24. maja navela da u popisu dokaza od 18. maja nedostaju gaće - pojasnio je Alagić.

Glas Srpske

Tagovi: