Stari načelnici u trci za novi mandat

Opozicione stranke u Srpskoj na novembarske lokalne izbore pred birače će izaći sa provjerenim kandidatima, a u predizbornu trku će skoro svi dosadašnji načelnici opština.

Od 16 načelnika i gradonačelnika iz SDS-a koji su 2016. godine osvojili mandat, njih 12 će u trku za novi mandat, trojica su u međuvremenu napustila ovu stranku, a SDS će samo u Kostajnici imati novog kandidata za načelnika umjesto dosadašnjeg Drage Bundala. Juče je objelodanjeno da će kandidat za načelnika ove male opštine biti predsjednik kostajničkog SDS-a Vladimir Ćopić.

Kako piše Glas Srpske, u trku za novi mandat će načelnici Sokoca Milovan Bjelica, Istočne Ilidže Marinko Božović i Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović, kao i Lopara Rado Savić i Ugljevika Vasilije Perić koji se na čelu ove opštine nalazi od 2001. godine.

SDS ni u Hercegovini neće odustajati od provjerenih kandidata, pa će po novi mandat načelnici Berkovića Nenad Abramović, Čajniča Goran Karadžić te najdugovječniji načelnik u RS Milan Radmilović koji je na čelu Gacka od 2000. godine.

Načelnici Osmaka Ljubo Petrović i opštine Istočni Mostar Božo Sjeran vjerovatno će ponovo biti kandidati za načelnike.

"Iako je bilo čudno što prije dva dana, poslije sjednice Predsjedništva SDS-a nije ozvaničeno da li će načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ponovo biti kandidat, on će gotovo sigurno po novi mandat", kaže sagovornik Glasa.

To tvrdi i član Predsjedništva SDS-a Nedeljko Glamočak koji uvjerava da će Miličević ponovo biti kandidat. On kaže da je razlog za to isti kao i kod većine ostalih kandidata ove stranke.

"SDS će ponovo kandidovati ljude koji su po dva osnova zaslužili povjerenje. Prvi je što godinama uživaju povjerenje građana u sredinama kojima rukovode, a drugi je što su u brojnim udarima na SDS ostali lojalni stranci i njenoj politici", kaže Glamočak.

Kada je riječ o PDP-u, ova stranka ima dva načelnika, a to su Zdenko Sakan u Kotor Varošu i Rato Rajak u Rudom i oba će ponovo biti kandidati za te funkcije. Portparol ove stranke Anja Petrović kaže da su i Sakan i Rajak opravdali povjerenje svojih sugrađana i zaslužuju novi mandat.

"Sakan je bio posvećen sanaciji i modernizaciji lokalnih puteva i brojnim infrastrukturnim projektima, među kojima se izdvaja završetak izgradnje jednog modernog bloka u Domu zdravlja i uređenje kompletnog kruga ove ustanove", kaže Petrovićeva.

Ona ističe da je ista situacija i sa Ratom Rajakom koji je, kako kaže, povjerenje sugrađana dobio i u decembru 2018. godine na opozivu koji je pokrenut protiv njega.

"On je načelnik koji se domaćinski odnosi prema svojoj opštini i njenim resursima i sigurni smo da će ponovo dobiti povjerenje", kaže Petrović.

Doboj, Bijeljina, Bratunac

Gradonačelnici Doboja i Bijeljine Obren Petrović i Mićo Mićić i načelnik Bratunca Neđeljko Mlađenović prije četiri godine su te funkcije osvojili kao kandidati SDS-a.

Petrović i Mlađenović su u međuvremenu prešli u SNSD, a Mićić je formirao SDS Semberije. Petrovića je nakon što je 2018. godine izabran za poslanika u Parlamentu BiH na mjestu gradonačelnika naslijedio Boris Jerinić koji je zajedno s njima prešao u SNSD i na ovogodišnjim izborima će ponovo biti kandidat za tu funkciju, isto kao i Mlađenović, dok je Mićić kao kandidat SDS-a Semberije dobio podršku SNSD-a.

Glas Srpske