Stara drvena Vrućička crkva dio istraživanja stručnjaka Muzeja RS

Uprava Muzeja Republike Srpske prihvatila je prijedlog upućen ispred JU „Kulturni centar Teslić“ da u okviru istraživanja crkava brvnara sjeverozapadne Republike Srpske, uvrsti i objekat koji se nalazi na Banji Vrućici.

Istraživanja koja provodi Muzej započeta su 2000. godine, a nastavljena su u 2020. godini. Većina prvobitno napravljenih objekata na prostorima Republike Srpske, zbog trošnosti materijala od kojih su građeni, danas egzistiraju kao replike ili rekonstruisane crkvice sa simboličnom porukom. Predmet istraživanja Muzeja jesu priče i legende koje svjedoče o načinima i uslovima na koje su ove crkve građene.

Takođe, ovo je prilika da se zabilježi postojanje originalnih prvobitnih elemenata iz vremena nastanka ovog objekta (po predanjima godina nastanka je 1642.).

Pretpostavlja se da je brava na vrućičkoj crkvi originalna, iz perioda gradnje.

Velika je vjerovatnoća da je prvobitna vrućikča crkva brvnara bila najstariji poznati objekat, ovog tipa i namjene, na području istraživanja, tačnije na sjeverozapadnom području Republike Srpske.

Značaj ovog projekta višestruk je za opštinu Teslić i Republiku Srpsku. Publikacijom vrućičke crkve brvnare u monografiji Muzeja Republike Srpske obezbjeđuju se pisani tragovi u zvaničnoj dokumentaciji institucija Republike Srpske. Popularizovanjem ovog objekta, popularizuje se lokalna sredina i njeno stanovništvo.

Provođenjem ovog projekta JU „Kulturni centar Teslić“, ostvaruje svoje programske ciljeve i radi na očuvanju i promovisanju nematerijalnog nasljeđa opštine Teslić, a pri tome se primjenjuje i institucionalna saradnja koja je jedini ispravni put u realizaciji ovakvih projekata. Muzej Republike Srpske svojim resursima, stručnim savjetima i organizacionim iskustvima može da pruži veliku pomoć lokalnoj zajednici kao što je Teslić na čijoj teritorija postoji izražena potreba za zaštitom i očuvanjem kulturnog nasljeđa.

Ovakva saradnja već daje ozbiljne rezultate kao što je nedavni upis teslićkog veza na Listu nematerijalnog nasljeđa Republike Srpske, a značajan rezultat će biti i uvrštavanje vrućičke crkve brvnare u monografiju Muzeja Republike Srpske.

Ovo je, nadamo se, samo početak ostvarivanja svih zacrtanih ciljeva, gdje je prije svega, pored mnogih elemenata u ruralnim sredinama, potrebno poraditi na promociji i markiranju elemenata u gradskom jezgru koji su nepravedno stavljeni u zapećak.

Posebna zahvalnost za saradnju svakako se mora iskazati vrućičkom svešteniku Željanu Saviću i teslićkom arhijerejskom namjesniku Miladinu Vukoviću, koji su blagonaklono ugostili predstavnike Muzeja PC i „Kultunog centra Teslić“.

 

Tagovi: