Standarizacija blatničkog sira

Blatnički sir iz Teslića će se po okončanju šestomječenog projekta standardizacije tehnologije proizvodnje na tržištu isticati po jedinstvenom kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti, a proizvođačima ostvariti značajnu ekonomsku dobit.

"Trenutna tržišna cijena sira kod individualnih proizvođača iznosi do devet KM po kilogramu, dok će po okončanju standardizacije njegove izrade i uz adekvatnu promociju dostići i do 20 KM", rekao je Njegomir Klječanin, koordinator projekta "Standardizacija proizvodnje blatničkog sira", koji realizuju Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Poljotes" Teslić, teslićka Opštinska uprava i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

On je tokom treće teorijske obuke za proizvođače blatničkog sira, uz finansijsku podršku projekta "Farma dva", rekao da projekat treba da definiše tehnologiju proizvodnje i promocije ovog sira, jedinstvenog geografskog porijekla, od mlijeka ovaca i krava hranjenih prirodnom ispašom, u omjeru 40:60.

Klječanin je istakao da će po okončanju šestomjesečnog projekta blatnički sir biti i dio lokalne turističke ponude, budući da je proizvodnja sira u Tesliću označena kao strateška.

On je naveo da u projektu učestvuje oko 20 proizvođača i da vlada velika zainterosovanost za ovu vrstu proizvodnje.

Predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Dragiša Marković rekao je da su za projekat selektovani proizvođači koji se već bave ovom djelatnošću da bi standardizacijom proizvodili prepoznatljiv sir.

On je podsjetio da se tokom osamdesetih godina prošlog vijeka na teslićkom području proizvodilo više od 700 tona blatničkog sira, što je predstavljalo veliki ekonomski potencijal za ovu lokalnu zajednicu, a zaustavljeno je tokom i nakon ratnih dešavanja.

"Mi pokušavamo da preostali broj stočara koji se bave ovom proizvodnjom dovedemo u red, da svi proizvode isti proizvod, koji bi povećanjem ponude mogao biti ponuđen tržištu i dobio puni ekonomski značaj", rekao je Marković.

Miroslav Klječanin iz Očauša, vlasnik farme sa više od 200 koza koji godišnje proizvodi oko šest tona blatničkog kriška sira, polutvrdi sir, mladi sir, jogurt i sirutku, očekuje da će standardizacijom blatnički sir biti zaštićen kao geografski brend sa recepturom izrade.

On ističe da je specifičnost ovog sira kvalitet mlijeka od kojeg se pravi, te da sir dozrijeva u salamuri i tako sačuva svježinu i sastav.

Radojka Gavrić iz Bijelog Bučja proizvodi kravlji i ovčji sir, a na obuci je da bi standardizovala recepturu izrade svojih proizvoda.

U okviru realizacije projekta "Standardizacija proizvodnje blatničkog sira", osim predavanja, biće organizovana i praktična obuka, studijsko putovanje, te nabavljena sitna oprema neophodna u procesu prerade mlijeka u sir.

Prva teorijska obuka, koja je održana 23. januara, bila je posvećena proizvodnji kabaste stočne hrane na gazdinstvu, odnosno tome kako proizvesti što jeftiniju, kvalitetnu kabastu hranu na vlastitoj farmi s ciljem što rentabilnije proizvodnje sira.

Tokom druge teorijske obuke, 12. februara, obrađene su teme iz oblasti ishrane goveda, ovaca i koza, proizvodnje i kvaliteta mlijeka.

Tagovi: