Šta je "SKY ECC": Istraga mafijaškog ubistva kod Banjaluke otkrila nove načine komunikacije kriminalaca u RS

Istraga ubistva Slaviše Ćuluma, koji je ubijen u mafijaškoj likvidaciji 15. maja prošle godine u Dragočaju kod Banjaluke, otkrila je nove načine komunikacije kriminalnih grupa u Srpskoj i okruženju.

Kako saznaje Mondo, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je zatražilo angažovanje stručnih osoba, forenzičkih alata i metoda koje do sada u praksi nisu korištene, a u cilju „razumijevanje“ komunkacije koja je otkrivena tokom istrage ovog ubistva.

Podsjećamo, glavni osumnjičeni za ovo teško ubistvo je Banjalučanin Siniša Šakić zvani Kinez. On se prošle sedmice u Okružnom sudu Banjaluka izjasnio da nije kriv za ovo krivično djelo, te bi mu uskoro trebalo početi suđenje.

Uhapšen je 28. jula prošle godine u centru Banjaluke, a policija tvrdi da mu je razbijen lažni alibi da je u vrijeme ubistva bio u Hrvatskoj, dok je navodno da polomljenoj grani u blizini mjesta događaja, pronađen njegov DNK trag.

Saznajemo da se u odluci o produženju pritvora Šakiću, koju je donio Vrhovni sud RS, navodi da je nadležno Republičko javno tužilaštvo preduzelo veliki broj istražnih radnji u ovom predmetu, kao i da je potrebno preduzeti i dodatne istražne radnje.

Među njima su i navedena vještačenja zaštićenih komunikacija.

Kako saznaje Mondo.ba, u dosadašnjem toku istrage, navedeno je da je, stručnim usavršavanjem i službenom saradnjom sa drugim policijskim agencijama u zemlji i inostranstvu, Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske došla do saznanja o načinu na koji kriminalne grupe komuniciraju preko mobilnih telefona koristeći sim kartice inostranih operatera.

"Pomenuta komunikacija se odvija putem aplikacije „SKY ECC“ koja pruža usluge zaštićene, odnosno kriptovane internet komunikacije. Tokom upotrebe na teritoriji BiH, telefonski aparati se nalaze u režimu roaming usluge. Jedini podatak koji je vidljiv operateru telekomunikacija na teritoriji BiH je određen APN (pristupna tačka)," navodi se u informaciji iz istrage.

U vezi s tim, nadležno tužilaštvo planira da u daljem toku istrage preduzme radnje kako bi se kod operatera telekomunikacija pribavili podaci o korištenju “gprs komunikacija” za sim kartice inostranih operatera koji kao APN koriste specifične adrese.

"To predstavlja novu metodu otkrivanja načina komuniciranja organizovanih kriminalnih grupa i izvršilaca teških krivičnih djela, koja metoda podrazumijeva upotrebu forenzičkih alata za čije razumijevanje je neophodno angažovanje stručnih lica i koja u dosadašnjoj praksi nije korištena", navode istražni organi, saznaje Mondo.

Prema dostupnim podacima, "SKY ECC" koristi tri različita standarda šifriranja za šifrovanje svakog dijela poruke - ime pošiljaoca, ime primaoca i sadržaj. Korisnicima obezbjeđuje privatnost i zagarantovanu tajnovitost, a poruke se automatski uništavaju.

"SKY" aplikacija nema link na skladište uređaja i ništa nije sačuvano u memoriji uređaja.

"SKY" je moguće instalirati u uređaj koji se može koristiti kao obični telefon, sve dok korisnik ne unese svoju jedinstvenu formulu i "SKY" aplikacija se tada otvori. Ova funkcija daje izbor da uređaj izgleda kao "normalan" telefon. Ima i funkciju "lozinke za paniku", a što podrazumijeva kreiranje lažne lozinke. Tako korisnik, ukoliko je "pod pritiskom ili prisilom", može dati ovu lozinku, a kada se ona ukuca, automatski se brišu i uništavaju svi podaci o aplikaciji kao da nikada nije ni postojala.

Podsjećamo, istražni organi u Srbiji su takođe otkrili da se pomenuta aplikacija sve češće koristi kao glavno komunikacijsko sredstvo kriminalaca, a preko nje čak šalju video snimke i fotografije izvršenih likvidacija.