Srpski skijaš se "penzionisao" zbog diskriminacije u Austriji

Austrijski skijaš srpskog porijekla Slaven Dujaković objavio je danas, sa svega 24 godine, završetak karijere i tom prilikom optužio Skijaški savez Austrije (OeSV) za diskriminaciju.

Dujaković je, preko Fejsbuka, tvrdio da je bio suočen sa diskriminacijom, kao što je bilo nepravedno izbacivanje iz nacionalne selekcije.

- Nažalost nisam bio prihvaćen u austrijskom ski sportu. OeSV mi nikada nije dao osjećaj da sam mu potreban - navodi Dujaković. Inače ovaj sportista imao je ambiciozan plan - želio je da bude prvi Austrijanac migrantskog porijekla koji bi bio uspješni skijaš.

Kaže da od vrha OeSV nikada nije bio prihvaćen i da svojom objavom ne želi nikakvo sažaljenje, već samo da iznese istinu.

Dujaković je rođen u Austriji, a njegovi roditelji su se doselili iz Bosne i Hercegovine u ovu zemlju, i već kao dijete otkrio je ljubav prema skijanju i ubrzo počeo da slavi uspjehe.

Prvi konflikt sa OeSV dogodio se 2015. godine kada se radilo o nominaciji reprezentativaca Austrije za Svjetsko prvenstvo juniora.

Već tada je Dujaković kritikovao da i pored dobrih rezultata nije ušao u nacionalnu selekciju i da je tek preko kvalifikacija morao sebi obezbijediti mogućnost učešća.

Zbog toga, kao jedini skijaš iz Austrije, nije dobio ni zvaničnu odjeću i tada je smatrao da je njegovo porijeklo problem.

Kada je 2016. u Sankt Leonhartu, u spustu, postao vice-državni prvak nadao se da će OeSV da ga uzme u obzir za nacionalnu selekciju.

- Kada su moje kolege sa kojima sam trenirao ušli u "B" reprezentaciju, bio sam jedini koji je ostao u "C" selekciji, iako sam bio na istim trkama i prošao iste treninge - objasnio je on.

- 2017. sam i pored dobrih rezultata ispao iz svih selekcija OeSV - kritikovao je dalje.

Kada je prošle godine započeo odlično sezonu, zbog polomljenog nosa nije bio u mogućnosti da učestvuje na brojnim trkama Evrokupa, ali je u "Super dž" bio 15. na rang listi Austrije.

I pored toga OeSV mu je saopštio da nema mjesta za njega u reprezentaciji i da ga neće uzimati u obzir ni u budućnosti, dodao je Dujaković.

Nakon takvog odgovora Dujaković je namjeravao da pređe u Skijaški savez Srbije, a OeSV je najavio da ga u tome neće sputavati.

- Međutim bilo je drugačije. Pošto je taj plan propao odlučio sam da okončam svoju karijeru - naglasio je on.

OeSV je odmah reagovao saopštenjem na ove tvrdnje, koje je odbacio.

- OeSV je uvek želeo da svim aktivnim sportistima pruži najbolje okolnosti i doprinese razvoju svakog pojedinca. Sa žaljenjem konstatujemo da je kod Dujakovića očigledno nastao utisak da nije poželjan u porodici OeSV - navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da to nikada nije bio slučaj i da će se potruditi da sa njim razgovaraju.

OeSV dalje tvrdi da Dujaković nije ispunjavao sve norme za ulazak u reprezentaciju.

Što se tiče prelaska u Skijaški savez Srbije, OeSV tvrdi da nije želelo da ga sputava.

- S tim u vezi napominjemo da je OeSV 2. septembra 2019. saopštio Ministarstvu za sport da prihvata prelazak Dujakovića u srpski tim - dodaje se u saopštenju.

Dujaković je, u svojoj objavi, podvukao da treba ocjenjivati sportiste na osnovu rezultata, a ne porijekla.