SNSD predlaže zakon o ispitivanju porijekla imovine

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da će ova stranka predložiti donošenja zakona o porijeklu imovine i porezu na nezakonito stečenu imovinu sličan onome kakav se u Srbiji već primjenjuje.

"Utvrđena je prva verzija Prijedloga zakona o porijeklu imovine, a njegov nacrt bi se već u martu našao na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Dodik dodajući da je povod donošenja ovakvog zakona to da bi se prekinule brojne spekulacije o takvoj imovini.           

Prema prijedlogu, ona lica koja su pod sumnjom da su nezakonito stekla imovinu trebalo bi sama da dokazuje porijeklo takve imovine, a ako se utvrdi da je ona nezakonito stečena, slijedi sudski postupak.      

Dodik je rekao da očekuje da ovaj zakon bude primjenjiv već od maja te da će onaj za koga se utvrdi da ima nelegalno stečenu imovinu platiti porez na tu imovinu, a onda biti i krivično gonjen.

Podsjećanja radi, "Nezavisne novine" su još u avgustu prošle godine objavile da je Radna grupa Vlade Republike Srpske za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine uradila radnu verziju zakona na osnovu kojeg će biti moguće ispitati imovinu stanovnika Republike Srpske, a u najvećem dijelu takvo zakonsko rješenje slično je onome u Srbiji.

Kao i u Srbiji, u Republici Srpskoj zakon o ispitivanju porijekla imovine trebalo bi da sprovodi Poreska uprava Republike Srpske, u okviru koje će biti formirano i posebno odjeljenja. Jedna od dilema kada je zakon rađen u Republici Srpskoj bila je da li se taj zakon o ispitivanju porijekla imovine odnosi na sve građane ili samo na funkcionere, a na kraju je odlučeno da se odnosi na sve, jer, primjera radi, funkcioneri u nekom trenutku mogu svoju imovinu prepisati na neko treće lice, mada je to još moguće promijeniti, odnosno da Vlada Republike Srpske kao predlagač traži da se to samo odnosi na funkcionere.

Prema zakonu o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu koji je usvojen u Srbiji, na udaru će se naći svi oni za koje se posumnja ili utvrdi da, za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda, a ko će biti provjeravan, biće utvrđeno godišnjim smjernicama koje donosi direktor Poreske uprave.

Inače, priča o zakonu o ispitivanju porijekla imovine traje već nekoliko godina, a već jednom je obaran pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, kada ga je predložila opozicija, koja je insistirala na njegovom usvajanju. Nakon toga, vlast je obećala da će predložiti i usvojiti zakon o ispitivanju porijekla imovine, a u novembru 2019. godine Vlada Republike Srpske formirala je i radnu grupu kojoj je zadak bio da predloži nacrt takvog zakona.

Nezavisne novine

Tagovi: