Šmit: Izbori na jesen sa ili bez novog izbornog zakona

Njemački diplomata Kristijan Šmit pozvao je danas političke lidere da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu i istakao da će Opšti izbori biti održani na jesen ove godine sa ili bez novog izbornog zakona.

- Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih - rekao je Šmit.

Naglasio je da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore.

- U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcioniše po unapred određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju da postanu predmet političkog manevrisanja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije - rekao je Šmit.

U Neumu su danas održani razgovori o izmeni Izbornog zakona BiH, a međunarodni predstavnici Metju Palmer i Angelina Ajhorst su saopštili da je na tom sastanku dosta toga urađeno, ali da je pred njima još dosta posla.

insajder.in