Slovenci razgrabili smještaj za praznike u Banjoj Luci

Grad na Vrbasu i ove godine je jedna od traženijih turističkih destinacija u regionu za doček najluđe noći, a tome svjedoče i gotovo razgrabljene rezervacije smještaja u hotelima.

Hotelijeri ističu da su im sobe mahom rezervisane za prednovogodišnju, novogodišnju i postnovogodišnju noć.

U hotelu “IN” kažu da  su sve sobe rasprodali još prije mjesec dana.

- Raspolažemo sa 40 soba i od 31. decembra do 2. januara nemamo nijednu slobodnu sobu, a turisti koji dolaze su mahom iz Slovenije, kao i iz Srbije - kazali su u ovom hotelu. Dodali su da je i lani u istom periodu bila identična situacija, samo su tada prednjačili gosti iz Srbije.

- Cijene smještaja u odnosu na prošlu godinu su veće za oko 20 KM po osobi - rekli su u hotelu “IN”.

Istu sudbinu dijele i u hotelu “Vidović” gdje ističu da među gostima tradicionalno dominiraju Slovenci.

- Imamo mnogo rezervacija u danima oko Nove godine, a cijene su u odnosu na lani veće za deset maraka, pa je za noćenje u dvokrevetnoj sobi potrebno izdvojiti 165 KM, a u cijenu je uključen i doručak - kazali su u ovom hotelu.

Zadovoljno će trljati ruke i u banjolučkom hotelu “Zepter Palas”.

- Kod nas su kapaciteti za Novu godinu popunjeni 100 odsto. U posljednjih nekoliko mjeseci klijenti su svakodnevno zvali za rezervacije, a jedni su čak sobu rezervisali prije godinu dana - kazali su u ovom hotelu i dodali da najveći broj gostiju dolazi iz Slovenije.

Banjolučane i turiste koji novogodišnje praznike planiraju provesti u najvećem gradu Srpske 31. decembra i 1. januara zabavljaće Željko Samardžić i Lepa Brena, za šta će biti utrošeno oko 189.000 KM.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo kaže da će početkom idućeg mjeseca tradicionalno biti otvoren “Zimski market” koji će upotpuniti turističku ponudu u gradu.

- Kao i svake Nove godine i ove očekujemo povećan priliv turista u grad, ali Banja Luka ima relativno mali broj smještajnih kapaciteta u odnosu na veličinu grada i sve veću tražnju posjetilaca i turista za našom destinacijom - kazao je Šukalo.

Istakao je da Banja Luka ima oko 2.250 registrovanih smještajnih jedinica, u hotelima, motelima i pansionima, ali nemaju indikatore za praćenje prometa turista u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje.

 - S obzirom na to da će za proslavu najluđe noći u gradu biti organizovan i koncert na otvorenom, vjerovatno će tražnja za Banjalukom biti veća, a posebno što se tiče turista iz regije - kazao je Šukalo.  

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović kaže da kafići i restorani još nisu izašli sa ponudama o proslavama najluđe noći.

 - Još nisu izašli oglasi restorana po kom principu će biti i kakva će biti cijena. Sredinom ovog mjeseca bi trebalo da se formulišu cijene i krene sa rezervacijama - rekao je Kurtinović i dodao da očekuju dobru sezonu.

glassrpske.com

Tagovi: