Šest stvari koje niste znali o Danu zaljubljenih

Dan zaljubljenih se obilježava u brojnim državama svijeta, kada se razmijeni na hiljade ruža i čokoladnih bombona. Iako se ne čini tako, ovaj dan ima prilično bogatu istoriju koja datira još iz doba Starog Rima.

Ovo je šest stvari koje možda niste znali o prazniku za zaljubljene.

Paganski korjeni

Istoričari vjeruju da su korjeni Dana zaljubljenih u paganskom festivalu koji se održavao u Starom Rimu Rimu pod imenom Lumpekarija. Festival je slavio plodnost i uključivao je žrtvovanje životinja. U 14. vijeku za vrijeme pape Gelasija Prvog, prestaje se sa žrtvovanjem životinja, a 14. februar je proglašen Danom Svetog Valentina, a povezuje se sa romantikom i ljubavlju jer mnogi vjeruju da tog dana počinje sezona parenja ptica.

Ko je zapravo Valentin?

Postoji nekoliko Valentina koji se povezuju sa praznikom zaljubljenih. Najčešće se spominje Valentin koji je tajno vjenčavao parove za vrijeme vladavine Klaudija Drugog, koji je branio ženidbu tokom ratova jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Valentin je bačen u tamnicu a onda i pogubljen. Osim njega, poznati su još i biskup Valentin i papa Valentin.

Više od polovine stanovništva SAD obilježava Dan zaljubljenih

Za dan zaljubljenih, ljudi su počeli da šalju ručno pisana pisma i ljubavne poruke u 17. vijeku. Međutim, tek pedesetih godina 19. vijeka, u SAD počinje masovna proizvodnja namhenskih čestitki. Danas oko 55 odsto Amerikanaca obilježav