Sastanak predstavnika opština Teslić, Lopare, Tešanj i Gračanica u okviru link.net mreže

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević danas je u Gračanici prisustvovao sastanku predstavnika opština Teslić, Lopare, Tešanj i Gračanica na temu „Energetska tranzicija“ u BiH, a koji je organizovan u okviru zajedničkog projekta ovih opština koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Evropske Unije. Sastanku su prisustvovali i šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u Opštinskoj upravi Teslić Dragan Mišić i direktor Turističke organizacije Teslić Danijel Petrović.

Načelnik Miličević je sa saradnicima na ovom sastanku predstavio projekte za potencijalnu izgradnju fotonaponskih sistema na objektu streljane Streljačkog kluba „Geofon“ u Tesliću, koji bi time dobio sopstveni izvor električne energije i grijanja, kao i za Očaušku pećinu koja bi dobila nezavisni fotonaponski izvor rasvjete unutar ove turističke atrakcije.

Krajem prošle godine potpisan je Sporazum o formiranju LINK.net mreže između opštine Teslić, Grada Gračanica, opštine Tešanj i opštine Lopare. Ovaj sporazum pruža mogućnost opštini Teslić da kroz zajedničke kvalitetne projekte sa ove tri partnerske opštine aplicira prema sredstvima EU, a koja će biti utrošena na energetsku efikasnost i očuvanje zdrave, ekološke životne sredine. Sredstva mogu biti usmjerena na “utopljavanje” stambenih i poslovnih objekata izgradnjom termoizolacionih fasada i prozora, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (solarne elektrane i sl.), projekte centralnog grijanja upotrebom biomase itd.

Slične uspješne projekte je opština Teslić već imala obnavljanjem fasada, prozora i krovova u tri osnovne škole i srednjoškolskog centra kao i dječijeg vrtića u saradnji sa međunarodnim fondovima.

Sada se za ove četiri opštine koje su prve u BiH ušle u projekat otvaraju mogućnosti za mnogo značajnije projekte od dosadašnjih.

Tagovi: