Razlozi zbog kojih nikada ne trebate nositi novu odjeću prije nego je operete

Ukoliko ste među onima koji nekada nose novu odjeću prije nego je operu, onda se trebate riješiti te navike.

Nošenje neoprane odjeće nakon kupovine može ostaviti posljedice na vašu kožu jer postoje velike šanse za infekciju uzrokovanu bakterijama.

Nova odjeća sadrži patogene i zarazne klice

Nakon što se odjeća proizvede, ona se pakuje i šalje s mjesta na mjesto u procesu transporta prije nego stigne u prodavnice. Teško je pratiti gdje se odjeća proizvodi, čuva i kako se transportuje, a u tom periodu može doći u kontakt s patogenima i zaraznim klicama. Ove mikroskopske organizme je nemoguće vidjeti, ali to ne znači da ne postoje. Stoga je odjeću najbolje oprati nakon kupovine, a tek potom nositi, prenosi Klix.ba.

Možda su je probali i drugi ljudi

U velikim prodavnicama je odjeća izložena, a oni koji je kupuju većinom je prvo probaju kako bi bili sigurni da im odgovara. Kada kupujete odjeću, ne možete znati ko ju je ranije probao. Ostaci kože i zarazne klice mogu ostati na odjeći te uzrokovati dermatitis, svrab i crvenilo.

Hemikalije u bojama

U proizvodnji odjeće se koriste različite hemikalije i boje, koje u kontaktu s kožom mogu izazvati crvenilo i svrab. Znojenje i prijanjanje također dovode do reakcije s kožom te mogu uzrokovati alergije.

Iako možda nećete doživjeti ozbiljan zdravstveni problem ako ne operete novu odjeću prije nošenja, osipi i iritacije će sigurno biti neugodno iskustvo. Pranje odjeće je dio lične higijene, a nova odjeća prije pranja neće upijati znoj što dovodi do iritacije. Dječija odjeća se mora uvijek prati jer je koža kod djece mekša i osjetljivija.

Tagovi: