Rasparčavanje BiH nemoguća misija

Nikakva teritorijalna reorganizacija BiH neće proći, poručuju bošnjački poslanici u parlamentu BiH nakon što je takav prijedlog iznio delegat u Domu naroda BiH Bariša Čolak (HDZ).

Čolakova najnovija izjava je, naime, protumačena na način da će njegova stranka u parlamentarnu proceduru dostaviti prijedlog za novo institucionalno i teritorijalno reorganizovanje BiH.

Čolaku je, naime, postavljeno pitanje da li će Hrvatski narodni sabor (HNS) dostaviti svoj prijedlog izmjena Ustava BiH i zakona kojim bi bilo definisano novo institucionalno i teritorijalno reorganizovanje BiH, na šta je on odgovorio da će ta tema biti aktuelizovana.

- Ne znam kad će to biti i kako će biti, ali u svakom slučaju će se ta tema aktuelizirati, to je nedvojbeno. Čak i kada ne bi bilo ovakve trusne političke situacije u BiH, mislim da moramo ozbiljno razgovarati jer previše dugo vremena je prošlo od Dejtona do danas, a mi stagniramo i ne idemo naprijed - rekao je Čolak.

S druge strane, Alma Čolo, poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH, kaže da ne zna šta HDZ planira, ali je, ističe, teritorijalna organizacija BiH definisana Ustavom.

- Šta bi sad HDZ mogao predložiti - neku potpuno drugačiju teritorijalnu organizaciju BiH. Ja stvarno ne bih željela niti voljela da prejudiciram. Država se sastoji iz dva entiteta i distrikta, i tako je u Ustavu. Sad ići s nekim novim prijedlogom teritorijalne organizacije moguće je jedino promjenom Ustava. Ja ne vidim ni političku volju ni političku želju da se to radi, a ne vidim ni političku potrebu, pravo da vam kažem. Ovako malu zemlju dijeliti još više mislim da nema ni smisla, a ni opravdanja - navela je Čolo u izjavi.

Poslanik Enver Bijedić (Klub poslanika DF) kaže da nova teritorijalna organizacija BiH, ako bi se radila samoinicijativno, predstavlja rušenje Ustava i krivično djelo, a ako bi to išlo na parlament, legalno je i legitimno, ali ne može proći.

- Nema teorije da to prođe. Za takvu jednu stvar trebaju dvije trećine glasova. Neki će se onda buniti i reći: čemu svi napori i međunarodne zajednice da ovu zemlju održi u ovom formatu da bi neko to sad mirnim putem podijelio. A mirna podjela BiH je nemoguća - ocijenio je Bijedić.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH, kaže da problemi u Federaciji BiH treba da budu riješeni upravo u tom entitetu.

- Oni treba da se dogovore bez nas, ali van toga mi branimo princip da niko nijednom narodu ne može oduzimati prava ili birati njegove predstavnike, odnosno lažne predstavnike - rekao je Stevandić te podsjetio na izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

On je istakao da mogućnost novih rješenja u BiH dolazi u obzir isključivo bez zahvatanja teritorije ili ustavnopravnog statusa Republike Srpske. Na pitanje je li moguća teritorijalna reorganizacija BiH, Stevandić je dao zanimljiv odgovor.

- Pa, recimo, ne bi bilo loše da imamo jedan srpski kanton. Zašto ne? - rekao je Stevandić.

Čolak je, inače, gostujući na BHT-u na opasku da bi se, ako njihov prijedlog ne stigne u parlamentarnu proceduru, sve ostalo smatralo nelegalnim aktivnostima, rekao da tu treba napraviti i pravne i političke korake.

- Bez imalo dvojbe, ti koraci moraju biti u skladu s evropskim standardima, međunarodnim konvencijama i naravno s Ustavom BiH. Sve drugo bi vodilo nečemu što može proizvesti još veće tenzije u BiH. Svjesni smo da to ne možemo sami napraviti, da za to treba politička volja i drugih u BiH, ali zaista cijenimo da je previše vremena prošlo i ništa se nije napravilo - rekao je Čolak.

nezavisne.com