Radio-televizija RS u posljednje tri godine kažnjena sa 175.000 KM

Regulatorna agencija za komunikacije BiH izrekla je u protekle tri godine 175.000 maraka kazni Radio-televiziji Republike Srpske zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Kodeksa o komercijalnim komunikacijama i Zakona o komunikacijama.

Prije dvije godine RTRS je kažnjena sa 19.000 i 3.000 KM zbog nepoštovanja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija i 3.000 KM zbog nepoštovanjaa Kodeksa o komercijalnim komunikacijama.

U istoj godini je RTRS dobio i 45.000 KM kazne zbog nepoštovanja Zakona o komunikacijama, dok su generalni direktor javnog servisa RS i odgovorno lice kažnjeni sa 15.000 KM po istom osnovu.

Godinu dana kasnije RTRS je kažnjen sa 38.000 maraka zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, dok je u ovoj godini javnom servisu Srpske izrečeno čak 70.000 maraka kazni.

Poslednja u nizu kazni koja je izrečena RTRS-u je ona od 16.000 maraka zbog zbog neobjektivnog izvještavanja iz oktobra prošle godine sa skupova „Pravda za Davida“.

Tokom 2017. i 2018. godine TV BN je kažnjen sa 6.000 maraka, a Alternativna televizija sa 56.000 maraka. Najveću kaznu je ATV dobio zbog pristrasnog izvještavanja i to 34.000 maraka.

Generalni direktor RTRS-a Draško Milinović nije odgovarao na naše pozive.

Predsjednik UO RTRS-a Dalibor Račić rekao je kratko da je on na toj poziciji tek dvadesetak dana i da nije upoznat sa svime što se dešavalo.

- Tek sam došao na ovu poziciju i treba mi vremena da uđem u sistem - istakao je Račić.

Član UO RTRS-a Slobodan Bošković tražio je da mu pitanja pošaljemo mailom, uz obećanje da će odgovoriti na njih kroz pola sata. Na pitanja nije odgovorio, niti se kasnije javljao na naše pozive.

G. Dakić