Teslićanin Rade Kostić o ulozi u predstavi NPRS "Derviš i smrt": I u zlom čovjeku postoji mrva dobrog

Iako Mula Jusufa svi doživljavaju kao negativca, ja nisam imao tu privilegiju. Morao sam da kroz Ahmedov doživljaj Mula Jusufa dođem do onoga što je on zapravo.

Krenuo sam od toga da koliko god je čovjek naizgled zao i čini loše postoji u njemu neka mrvica dobrog ili bar ono za šta taj neko vjeruje da je dobro.

Rekao je to u razgovoru za "Glas Srpske" glumac Rade Kostić, koji igra Mula Jusufa u predstavi "Derviš i smrt", koja je premijerno izvedena u petak u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Rade Kostić je student glume, u klasi profesorice Jelene Trepetove Kostić na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci te student srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu. Ovo mu je prva uloga u Narodnom pozorištu RS.

- Bila mi je važna Mula Jusufova prošlost. Ahmed Nurudin i Mula Jusuf su kao otac i sin koji zbog toga što nemaju razvijenu naviku da govore o svom odnosu i problemima vremenom postaju najveći neprijatelji - dodao je Kostić.

 Koliko je bilo izazovno spremati se za predstavu "Derviš i smrt"? Da li je bilo teško saživjeti se sa likom?

Počastvovan sam što sam već na drugoj godini studija dobio jedan takav zadatak kao što je lik Mula Jusufa. Posebno mi je značilo što u predstavi igra i devet mojih kolega sa klase. Imali smo sreću koju rijetko koja klasa ima, a to je da svi budemo dio jednog ovakvog projekta i da zajedno prolazimo kroz sve nedoumice koje su nam se rađale u toku pripreme predstave. Sam proces je bio dosta naporan, jer je trajao istovremeno sa nastavom, ali to smo shvatili tek kad je sve prošlo i kad je predstava ušla u završnu fazu. Vjerujem da su svi podjednako uživali na probama, iako smo svjesni koliko nas je sve izmučila epidemija virusa korona i konstantna neizvjesnost u vezi sa održavanjem premijere. Korona nam je prvo prekinula probe, a zatim i odgodila premijeru za više mjeseci, ali smo uspjeli da okupimo sve elemente i da uradimo predstavu ne znajući kada će biti premijera. Posebno smo se radovali izvođenju na Kastelu. Svi znamo koliko bi magije naša tvrđava donijela predstavi i svi smo jedva čekali to veče, ali nažalost ostali smo uskraćeni za to zadovoljstvo i mi glumci, a i publika.

Kakva je bila saradnja sa rediteljem Dejanom Projokovskim?

Dejanu Projkovskom dugujemo zahvalnost, prije svega što je ukazao priliku i čast baš našoj klasi. On je i sam profesor pa nam nije bilo teško da uspostavimo komunikaciju i sarađujemo. Još na prvim čitaćim probama složili smo se u vezi sa tim kakav je moj lik. Imali smo već donekle slično viđenje Mula Jusufa, a onda mi je on govorio svoj doživljaj ostavljajući prostor da to prihvatim ili ne prihvatim, nudeći novi prijedlog. Tako je bilo i kad smo počeli da postavljamo scene. On je znao tačno šta želi, a mi smo trebali da popunimo sve između.

Kako posmatrate lik Mula Jusufa? Kako gledate na njegov odnos i postupke prema Ahmedu Nurudinu? Kako vidite izdaju koju on čini?

Lik Mula Jusufa je dosta teško dokučiti prije svega zato što je on dat iz vizure Ahmeda Nurudina. Ja ga doživljavam kao sporednog lika koji ima važnu ulogu. Svi smo mi osim Ahmeda Nurudina sporedni likovi. On je taj koji je tokom čitave predstave ili u romanu sve vrijeme pred očima publike i čitalaca, a svi ostali samo prolaze preko scene zapinjući ramenom za Ahmedovu sudbinu i pokrećući je bez Ahmedove kontrole.

Mač u kamenu

 Na čemu trenutno radite? Gdje Vas publika može gledati?

Član sam pozorišta mladih DIS, gdje trenutno sa još troje kolega sa klase radim na dječjoj predstavi koja će mališanima, a i odraslima, na veoma zanimljiv način donijeti priču o maču u kamenu koji je nedavno izvučen iz Vrbasa. Predstava je nastala iz želje da nešto bude pokrenuto u vrijeme kada je epidemija zaustavila skoro sve, a režiraju je Milan i Ognjen Bogdanović.

Tagovi: