Prva posjeta novoizabranog gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića Tesliću

Novoizabrani gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima boravio je danas u Tesliću, gdje je održao sastanak sa načelnikom opštine Teslić Milanom Miličevićem i njegovim saradnicima. Ovo je prva posjeta Petrovića nakon velike pobjede na lokalnim izborima u Bijeljini, čiji su građani ubjedljivo podržali njega i njegov program.

Načelnik Miličević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je narod Bijeljine napravio pravi izbor, da je izabran jedan mlad i izuzetno perspektivan gradonačelnik, te ocjenio da će se Semberija i Bijeljina sa Petrovićem na čelu još brže razvijati i da će novoizabrani gradonačelnik uraditi mnogo za dobrobit svih stanovnika tog dijela Republike Srpske.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja, kao i pozitivna iskustva načelnika Miličevića u upravljanju lokalnom upravom i funkcionisanju u uslovima različitih izazova sa kojima se rukovodstva lokalnih zajednica susreću u svom radu. Izraženo je očekivanje da se u obje lokalne zajednice što prije konstituišu lokalni parlamenti, te formirala lokalna uprava, kao jedan od preduslova za kvalitetno sprovođenje razvojnih programa i nastavljanjem započetih.

Miličević i Petrović su takođe razgovarali o najavljenim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi i drugih zakona po hitnom postupku o čemu se špekuliše u medijima, ocjenjujući da bi tako nešto bilo u suprotnosti sa Ustavom Republike Srpske koji garantuje autonomiju lokalnih zajednica. Gradonačelnik Bijeljine i načelnik Teslića slažu se u ocjeni da bi takav potez predstavljao svojevrstan državni udar i gaženje izborne volje građana, te izrazili spremnost da u slučaju eventualnog stavljanja na dnevni red takvih anti-ustavnih izmjena zakona aktivno učestvovali u građanskom buntu čiji bi cilj bio zaštita institucija i Ustava Republike Srpske, te izborne volje njenog naroda.