Prva nagrada Festivala animiranog filma belgijsko-njemačkom ostvarenju "Stop kadar"

Žiri 13. Festivala animiranog filma "Banjaluka 2020" odlučio je da GRAND PRIX ovogodišnje manifestacije dodijeli filmu “STOP KADAR”, koji potpisuje reditelj Soetkin Verstegen, a koji je rađen u belgijsko-njemačkoj koprodukciji.

U ovom filmu uočavamo poigravanje s metaforičnim aspektom fraze koja se odomaćila u svijetu filma. Sveden, precizno vođen i bez viška izražajnih sredstava. Sugestivnim slikama i zvukom stvara utisak hladnoće od koje se kosti zmrzavaju. Minimalistički omaž filmskoj umetnosti koji na poetičan način otvara prostor za različita čitanja, zaslužuje Grand Prix festivala.

  •  Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz dodjeljuje se filmu KUĆA BEZ DOMA autor Alberto Vazquez, Španija, Francuska. 

Djelo koje razvija autorovu ličnu poetiku groteske i apsurda, istražujući mogućnosti kombinovanja mučnih i nelagodnih emocija s klasičnim modelima pripovijedanja, u neobičnim likovima iskazuje jedinstvenu i mračnu sliku ljudske egzistencije u teškim vremenima.

  • Nagrade za tehnike animacije dobijaju sljedeći filmovi:

“KAKO JE MOJA BAKA POSTALA STOLICA” nagradu za najbolju 2D animaciju, autor Nicolas Fattouh, Njemačka, Libanon, Katar.

Film klasične ljepote koji animacijom vizuelno izražava svima poznate (prepoznatljive) tjeskobe i strahove, rješavajući lijepim stilskim sredstvima animacije zagonetke ljubavi, odanosti, starosti i kraja životnog puta.

  • “GO” nagradu za najbolju 3D animaciju, autor Kiril Khachaturov iz Rusije.

Autor koristi tehniku 3D animacije da stvori jedinstven svijet u kojem se likovi zarobljeni u vlastitu melanholiju i unutarnji raspad, koji se vješto oživljava kroz radnju i replike, te preciznim i kreativnim kadriranjem kreira jedinstvenu i snažnu atmosferu.

  • “KĆERKA” nagradu za najbolju lutka ili glina ili drugu tehnika animaciju, autorka Daria Kashcheeva, Češka.

Vješto vođena animacija lutke u kombinaciji sa izborom kamere koja je u konstantnom pokretu, čini da u se u ovom filmu postiže ono najteže – da lutka oživi i prenese nam snažnu i čistu emociju kakvu rijetko viđamo na filmu.

  • Nagrada za najbolji dječiji film dobija “POZDRAV, BAKO!“ autorka  Natalia Mirzoyan iz Rusije.
  • Specijalno priznanje dodjeljuje se filmovima:
  • “VITAE AZILIA” režiserkea  Joanna Wapniewska iz Poljske.
  • “KOMAD REPA U USTIMA ZMIJE KOJA GRIZE VLASTITI REP” režiser Pablo M. Ballarin, Estonija, Španija.

            “ZAŠTO PUŽEVI NEMAJU NOGE” režiser Aline Hochli, Švicarska.

Žiri je radio u sastavu:  Asja Krsmanović (Bosna i Hercegovina) predsjednik, te članovi: Boban Savić Geto (Srbija) i Nikica Gilić (Hrvatska).