Preminula Merima Njegomir

Legendarna pjevačica narodne muzike iz Srbije Merima Njegomir preminula je u 69. godini nakon borbe sa teškom bolesti. Ona je nedavno otkrila da boluje od raka, a prije nekoliko dana mediji su prenijeli da se pjevačica ne osjeća dobro.

Merima Njegomir je snimila više od 25 albuma i otpjevala neke od bezvremenskih hitova kao što su "Ivanova korita", "Ruzmarin", "Zbog tebe" i mnoge druge.

Pjesma "Ivanova korita" koju je Merima snimila 2001. godine na izuzetno tih i nenametljiv način postala je veliki hit, što je vrlo neobično. Iako je pjevačica nastavila snimati pesme i albume, posle te 2001. godine, nijedna pjesma nije uspela nadmašiti popularnost "Ivanovih korita".

Savez estradno-muzičkih umjetnika Srbije dodijelio joj je 2019. godine estradno-muzičku nagradu Srbije za životno djelo. Od 1979. godine do danas učestvovala je na preko 45 muzičkih festivala i osvojila više od 20 prvih nagrada.

Prva je od izvođača narodne muzike održala koncert na Kolarcu (1995) i jedna od rijetkih koja je u ovoj dvorani kasnije više puta priređivala koncerte.

Kao urednica narodne redakcije RTS-a bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike.

Dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije.

Tagovi: