Pregovori od ranog jutra, očekuje se "Neumski sporazum"

Iza zatvorenih vrata hotela Marea u Neumu u toku su pregovori o promjeni Izbornog zakona, a sve bi trebalo biti završeno do nedjelje, kada će biti izdato zajedničko saopštenje za medije.

Predstavnici političkih stranaka koje učestvuju u pregovorima u hotel Marea stigli su u četvrtak naveče, kada su imali slobodno vrijeme do večere. To vrijeme je predsjednik SDA Bakir Izetbegović iskoristio za šetnju Neumom, dok su drugi političari, ali i predstavnici međunarodne zajednice i evropskih institucija, ostali u hotelu.

Današnji dan predstavlja i zvaničan početak pregovora o Izbornom zakonu, što je i posljednja šansa da se određene stvari definišu i zadovolje apetiti svih stranaka u pregovorima.

Na pregovorima učestvuju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda, američki i evropski posrednici Metju Palmer i Angelina Ajhort, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predstavnici OEBS-a.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu.

Najspornija pitanja su izbor članova Predsjedništva BiH i izbor u domove naroda oko čega su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni.

Osim policijskih službenika i službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, ispred hotela Marea u Neumu još su samo brojne medijske ekipe koje, kao i bh. javnost, iščekuju ishod započetih pregovora.

Tek u prolazu ispred recepcije hotela moguće je vidjeti nekoga od učesnika pregovora koji se održavaju iza zatvorenih vrata.

Hoće li i ovi pregovori u završnici značiti da je odlazak u Neum bio mini odmor ili će biti dogovoren "Neumski sporazum" biće poznato najranije u subotu naveče, a najkasnije dan poslije, za kada su iz međunarodne zajednice najavili saopštenje za javnost o rezultatima pregovora.

mondo.ba