Koja je vaša preporuka: Predlažemo top destinacije za odmor u BiH

Vrijeme je za odmor! Prethodne godine, zbog pandemije, mnogi od nas nisu putovali kao nekad, ili nisu ni koristili svoj godišnji odmor. Ono što je dobro je da smo otkrili neke divne destinacije i u BiH. Ako ti treba ideja gdje otići na kratak odmor, donosimo top mjesta za ljetni predah unutar naše zemlje.

Vlašić

Planina nije samo za zimu, ona i ljeti može da bude interesantna destinacija. Prije svega zbog čistog vazduha i mnogo nižih temperatura nego u gradu. Možeš da uživaš u wellness ponudi mnogobrojnih hotela, šetaš, voziš kvad kroz šumu ili povedeš ekipu na paintball. Predivna priroda će te očarati.

Foto: hajduckevode.biz

Hajdučke vode

Još jedna planinska destinacija. Hajdučke vode se nalaze nadomak Teslića i godinama su čest izbor domaćih turista. Nalaze se na obroncima planine Borja i karakteriše ih božanstven pejzaž, čist vazduh i predivna priroda. Pored uživanja u borovoj šumi, tu je i odličan wellness, ali i super gastronomska ponuda.

Foto: flickr

Trebinje

Jedna od najpopularnijih domaćih destinacija je upravo ovaj divan grad u Hercegovini. Trebinje se izborilo za to da bude važna turistička tačka i na evropskoj mapi. Osim lijepog starog grada sa različitim sakralnim objektima, u Trebinju se može uživati i u vožnji jedinom ponornicom u Evropi, rijekom Trebišnjicom, dobrom vinu, ljekovitom bilju, medu, voću i povrću i odličnom gostoprimstvu. Pauzu obavezno napravi u pećini Vjetrenici, a kupati se možeš u Gradu sunca ili na moru, koje je na pola sata vožnje od Trebinja.

destinacije u BIH

Foto: putnikofer.hr

Mostar

Ovaj grad je odavno top destinacija u BIH i to sa razlogom. Jedinstven grad u kojem se susreću tri kulture i koji te privlači svojom istorijom, mediteranskom klimom, suncem i zelenom osvježavajućom Neretvom.

Simbol ovog grada, ali i cijele BiH, je svakako Stari most pored kojeg su različite zanatske radnje, ugodni restorani i gdje obavezno moraš popiti domaću kafu. Pored Starog mosta, tu su i Kriva ćuprija i Muzej hamama, ali i mnoge druge kulturne znamenitosti.

Foto: klix.ba

Nacionalni park Sutjeska

Pravi prirodni biser naše zemlje je Sutjeska. Ovo je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Tu je i najviši vrh naše zemlje, Maglić i jedina prašuma u Evropi, Perućica, koja je posebno zaštićena od uticaja čovjeka. Ovaj predio je oivičen rijekama Pivom i Drinom, a na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, poznatih kao „gorske oči“. Pravi raj za ljubitelje prirode.

japodski otoci, kratak odmor u BIH

Foto: klix.ba

Japodski otoci

Japodski otoci na rijeci Uni, predstavljaju kulturno-arheološko područje. Ovi prizori zelenila i bistre vode donose odmor za oči i za dušu. Na Japodskim otocima možeš da boraviš u šatorima, kućici na drvetu, staklenim kupolama. Nezaobilazna zabava na Uni je rafting. Da li možeš da smisliš bolje osvježenje za ljeto?

odmor u BIH

Foto: balkaneu.com

Neum

I naravno ako ne možeš bez mora i naša zemlja ga ima. Čisto more, divno gostoprimstvo lokalaca, pristojne cijene na koje smo već navikli, domaću valutu, blizina gradova poput Dubrovnika ili Herceg Novog, zvuči kao dobra opcija za kratki odmor.

Uživajte u ljetnom odmoru u BiH!

ultra.ba

Tagovi: