Potpisani ugovori o stipendiranju 194 studenta

Ukupan broj učenika i studenata koji će ove godine dobiti stipendiju je 253

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević potpisao je ugovore o stipendiranju 194 studenta.

Sa brojem od 20 studenata koji dobijaju stipendije po staroj Odluci o stipendiranju, ukupan broj stipendija koje dodjeljuje Opština Teslić za studente će iznositi 214 stipendija za 2020. godinu.

Miličević je istakao da će i ove godine iz budžeta biti izdvojeno oko 250.000 KM za stipendiranje učenika i studenata.

„Ukupan iznos koji se svake godine dodjeljuje za studentske i učeničke stipendije je oko 250.000 KM. Ukupan broj stipendija je 253 kada zajedno saberemo studentske, za koje danas potpisujemo ugovore i učeničke stipendije koje ćemo dodijeliti u narednom periodu. Ukupan broj studenstkih stipendija je 214, s tim da danas potpisujemo 194 ugovora dok preostali studenti stipendiju dobijaju po staroj Odluci o stipendiranju. Naime, od prije par godina po novoj Odluci o stipendiranju studenti moraju svake godine da apliciraju na konkursu, a prije kad dobiju stipendiju na prvoj godini, ukoliko redovno upisuju godinu dobijali su stipendiju do kraja školovanja. Dakle, to je izmjenjeno u skladu sa višim zakonskim aktima i to se pokazalo uspješnim i dobrim jer to više motiviše studente da održavaju visok prosjek koliko je to moguće. Nastojalo se kroz odredbe Odluke balansirati uspjeh studenata, dakle njihovu prosječnu ocjenu, kao i socijalni status. U tom smislu smo jedna od onih opština koja procentualno izdvaja najvećio dio budžeta za stipendiranje. ” – rekao je Miličević i poželio svim studentima uspješno školovanje.

Stipendisti kažu da će im stipendija mnogo značiti i olakšati školovanje.

Ana Mastilović, student četvrte godine Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci kaže da je ovo druga godina za redom da je dobitnik studentske stipendije Opštine Teslić i da su joj ta sredstva veoma značajna jer studentima to mnogo znači.

Darko Stanković, student Opšteg smjera na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci zahvalio se Opštinskoj upravi na pruženoj prilici da prima ovu stipendiju jer svaka pomoć znači i kaže da je bitno da Opština Teslić obraća pažnju na mlade i na buduće akademske građane.

Među studentima koji su dobili stipendije nalazi se četiri studenta deficitarnih zanimanja, ali i 37 brucoša koji su sve razrede srednje škole završili odličnim uspjehom. Tu su takođe i djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, te studenti štićenici Centra za socijalni rad kojih je ukupno 13.

Bez stipendije nisu ostali ni učenici srednjih škola koji su u toku prošle godine ostvarili vrhunski uspjeh. Svi učenici prvog razreda srednje škole koji su lani završili osnovnu školu kao dobitnici diplome „Vuk Karažić“ , a takvih je na području opštine bilo 13, njima će biti isplaćena jednokratna stipendija od 200 KM, dok će oni koji su identičan uspjeh nastavili da bilježe i u srednjoj školi dobiti jednokratnu stipendiju od 400 KM i njih je 25.

Tagovi: