Policija dobila deset uređaja za detekciju droge u organizmu vozača

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske uručili su danas Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srpske 10 najsavremenijih uređaja za detekciju droge i psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača i drugih učesnika u saobraćaju.

Riječ je o savremenim prenosivim uređajima koji putem uzorka pljuvačke omogućavaju trenutno utvrđivanje prisustva droge ili psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Novica Krunić istakao je da vožnja pod dejstvom droge i psihoaktivnih lijekova, posebno u kombinaciji sa alkoholom, povećava rizik od nastajanja saobraćajnih nezgoda, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske.

On je naveo da je Evropski savjet za bezbjednost saobraćaja još 2017. godine objavio dokument pod nazivom "Prevencija vožnje pod dejstvom droge u Evropi" u kojem su date jasne preporuke za smanjenje procenta vozača pod dejstvom droge u zemljama članicama, te da je na tragu tih preporuka, analiza i prepoznatih problema Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske nabavila ove uređaje.

Kako je naglasio, Srpska se na ovaj način izdvojila kao prva zemlja u regionu koja je obezbijedila preduslove za praćenje indikatora koji se odnose na ovaj problem, a koji su definisani Metodologijom za mjerenje i praćenje indikatora bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

Krunić je podsjetio da je Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske ranije MUP-u Srpske donirala 44 uređaja za detekciju alkohola u organizmu, čime su stvoreni preduslovi za sveobuhvatnu i jednostavnu kontrolu najrizičnije grupe učesnika u saobraćaju.

Uređaji za detekciju droge i psihoaktivnih lijekova nabavljeni su u okviru sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz Federacije BiH kao dio preventive za realizaciju projekata unapređenja bezbjednosti saobraćaja (Fond dva).