Plodovi propadaju zbog nedostatka sezonaca

Sezonski poslovi na njivama i u voćnjacima u Srpskoj u punom su jeku, a brojni poljoprivrednici, uprkos dnevnici koja nikad nije bila viša, i dalje kubure sa nedostatkom radne snage, zbog čega uveliko kasne i sa isporukama proizvoda kupcima.

Poslovi u poljoprivredi poput sijanja i kopanja na njivama te rezidbe i berbe voća traju od ranog proljeća do kraja jeseni, a šansu da zarade i više od 50 maraka dnevno imaju nezaposleni, studenti i srednjoškolci. Međutim, poljoprivrednici kažu da je malo onih koji su spremni da zasuču rukave, te da im je iz sezone u sezonu sve teže naći radnike.

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Brane Mastalo istakao je da, kako godine odmiču, poljoprivredni proizvođači imaju sve veći problem sa nedostatkom radne snage.

- Mladi izbjegavaju da rade na njivi, pod suncem, a radnici koji su ranije radili sezonske poslove već su na izmaku snage, tako da imamo velikih problema o tom pitanju. S obzirom na to da nam poslove uglavnom rade ljudi u godinama, dok mladih nema ni za lijeka, uveliko kasnimo sa radovima koje je trebalo davno da obavimo. Zbog nedostatka radne snage nismo u mogućnosti ni da na vrijeme pripremimo i isporučimo proizvode kupcima - kazao je Mastalo ističući da je dnevnica kod povrtara oko 40 KM uz dva obroka, prenosi Glas Srpske. 

Dodao je da je na njegovom gazdinstvu u toku vađenje i kupljenje krompira i luka, te branje krastavaca, paprika i paradajza u plastenicima, dok uporedo s tim dio radnika na njivi siječe kupus.

- Zbog nedostatka radnika u poljoprivredi u Srpskoj će sigurno doći do dodatnog smanjenja proizvodnje, jer nema smisla zasijati više i na kraju to ne stići povaditi i pobrati. Nemamo mi ni vremena ni snage da sijemo ono što će ostati na njivi i propasti - istakao je Mastalo.

Proizvođači u Srpskoj, kaže Mastalo, rade na tome da zajedno sa Vladom RS i resornim ministarstvom nabave što više mašina koje će kupiti, sortirati i pakovati voće i povrće umjesto radnika.

Bratunački malinar Ivan Stojanović kaže da je berba malina na njegovom gazdinstvu počela, te da malo kasne sa poslovima jer mu nedostaje još radnika, koje danima pokušava pronaći putem oglasa.

- Ostala su nam samo tri stara radnika. Pričao sam proteklih dana sa nekoliko ljudi, ali niko neće po suncu da radi. Oglasio sam se preko lokalnog portala, pa vidjećemo šta će biti - rekao je Stojanović koji radnike po satu plaća više od četiri marke, dok je lani izdvajao 3,5 KM.

Njegov kolega Ljubiša Alempić kaže da je sreća u nesreći što su ove godine prinosi maline mnogo manji u odnosu na prethodne godine, jer su i ovu biljku, kao i sve ostalo, ubili kasni mrazevi, zbog čega neće imati potrebe za dodatnim angažmanom radnika, piše Glas Srpske. 

- Generalno, radnika koji bi radili na njivi je sve manje. I o tom pitanju je hitno potrebno nešto rješavati, jer iduće godine planiram da proširim proizvodnju - kazao je Alempić i dodao da se dnevnice berača kreću oko 50 KM.

Jabuke i kruške

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da proizvođači jabuka i krušaka još nisu krenuli u potragu za dodatnom radnom snagom jer, kako kažu, nisu sigurni koliko će uopšte i roditi.

- S obzirom na situaciju, još nismo sigurni da li će nam i u kojoj mjeri ove godine trebati dodatni radnici za berbu jabuka i krušaka - rekao je Dojčinović.