Organizacija "Amanet" u borbi za teslićku kulturu

Od nastanka 2018. godine u avgustu, neprofitna organizacija mladih Amanet organizovala je niz kulturnih, humanitarnih i edukativnih manifestacija u Tesliću. Između ostalih ističe se Kulturno-edukativni festival Korzo, organizovan u dvije prilike 2018. i 2019. godine. U sklopu festivala, između ostalog, promovisano je par knjiga autora iz Teslića.

Ove godine, usljed okolnosti sa virosom korona, Amanet je pojačao svoje aktivnosti preko društvenih mreža uz odluku da promovišu kulturu, muziku, književnost, mlade i sve pozitivne primjere današnjeg vremena kojih je prilično malo u moru primitivizma kojim smo okruženi, zatrovani politikom.

Teslićani četvrtkom mogu da prate rubriku ''Teslićka poezija'', petkom ''Muzika u Tesliću'' i nedjeljom ''Teslićke ljepote''. Takođe, od srca zahvalni ratnom hirurgu Miodragu Laziću, osnovali su i rubriku ''Dnevnik ratnog hirurga'' u kojoj promovišu priče iz knjige.

''Ono što organizaciju Amanet čini posebnom je to što nastojimo da se bavimo stvaralačkim radom prije svega. Za prethodnih par godina, računajući vrijeme kada nismo bili oformljeni, u saradnji sa Prosvjetom iz Teslića izdali smo osam knjiga. Posebno bih istakao knjige Amanet i Amanet II u kojima su pored Teslićana učestvovali ljudi kao što je Škabo iz muzičke grupe Beogradski Sindikat. Kultura je osnov jednog naroda, jedne države, jedne nacije. Svi naši pjesnici, književnici, akademici, svi naši ratovi, istorijska dešavanja, sve pobjede, porazi, sve je to dio naše kulture. I zato nastojimo da je stvaramo i da je širimo. Ove godine osnivamo muzički studio u Tesliću gdje ćemo takođe pokušavati da stvaramo umjetnost a između ostalog i emisiju pod nazivom ''Prognosis''. Zahvaljujemo se teslićanima na svoj podršci koju nam pružaju preko društvenih mreža i koji su nam vjetar u leđa, ali i apelujemo da u budućnost češće posjećuju kulturne događaje a manje političke, prije svega u Kinu!'' - rekao je predsjednik organizacije, student medicine Milan Jović.

Pored Teslića, organizacija u saradnji sa studentskih sektorom funkcioniše i u Foči gdje su imali priliku da realizuju emisiju Anamnesis, organizuju niz humanitarnih akcija kao i kulturnih manifestacija od kojih se ističu Kulturno-umjetničko veze u znak sjećanja na Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Pavla kao i Kulturno-umjetničko veče u znak sjećanja na Milicu Rakić.

Tagovi: