Oko 500 turskih specijalaca počelo da pristiže na KiM

Oko 500 turskih pripadnika mehanizovane pješadijske brigade NATO-a počela su da pristižu na KiM, saopšteno je danas iz Alijanse.

Navodi se da će oni u početku biti stacionirani u kasarni Sultan Murat, i da će na KiM biti stacionirani dokle god bude potrebno.

Prošle sedmice najavljeno da će Turska, na zahtjev NATO, u naredna dva dana poslati specijalce na KiM, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu.

- Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa 65. mehanizovane pešadijske brigade se raspoređuje na Kosovo - navelo je tursko ministarstvo na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon razgovora sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zahvalio je Turskoj na slanju pojačanja na Kim.

Turska je važan i veoma cijenjen saveznik, koji daje ključni doprinos NATO-u. To uključuje trupe za našu mirovnu misiju na Kosovu, što je još važnije sada, kada su tenzije velike - rekao je Erdogan.

U skladu sa mandatom prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na KiM se nalazi misija KFOR-a koja se trenutno sastoji od preko 4.200 vojnika iz 27 zemalja članica NATO.

nezavisne.com

Tagovi: