Odgovorno novinarstvo i izazovi izvještavanja iz lokalnih zajednica

Novinarska profesija je „hljeb sa sedam kora“, a svako odgovorno, realno i objektivno izvještavanje ili istraživanje zahtjeva duboku analizu, posvećenost i dugotrajnu provjeru istinosti podataka kojima novinar raspolaže.  To je suština i okosnica istraživačkog novinarstva, poručeno je sa radionice za novinare u okviru realizacije projekta „Lokalno i odgovorno – Bitno je koga biramo!“.

Predavači sa višegodišnjim radnim stažom u novinarstvu podijelili su sa okupljenima svoja iskustva, ali i ukazali na važnost profesionalne afirmacije, etičkog standarda, jačanja kompetencije i primjene naučenog u svojim lokalnim zajednicama.

Odgovorno, profesionalno i nepristrasno izvještavanje je poseban izazov u današnje vrijeme interneta i onlajn medija.

Andrijana Pisarević, Darko Momić i Ljiljana Smiljanić

Brojni su problemi sa kojima se istraživački novinari susreću, pogotovo žene novinari u lokalnim zajednicama, poručila je novinarka Al Džazire Balkans Ljiljana Smiljanić.

„Žene u istraživačkom novinarstvu su, kao i u brojim drugim sferama, podložnije kritikama. Pogotovo je teško u manjim zajednicama istraživati i pisati o korupciji, kriminalu ili aferama, jer uvijek „udarite“ na nekoga ko je „nešto“ u toj lokalnoj sredini. Onda se, novinarke koje se odvaže da ukažu na tu problematiku susreću sa prijetnjama ili se prijeti članovima njihove porodice, što stvara dodatni pritisak i na neki način ih obeshrabruje da nastave da se bave ovim poslom“, rekla je Smiljanić.

Pritisak, pa čak i sudsku tužbu, na svojoj koži je osjetila Andrijana Pisarević, urednica portala „Srpskacafe“. Kroz višegodišnje istraživanje i izvještavanje naišla je na različite prepreke, uspone i padove.

„Najvažnije je ostati dosljedan, vjerovati svom instinktu. Ali, novinar nikada ne smije da se udalji od etičkih i profesionalnih standarda prilikom izvještavanja. Novinari kreiraju javno mišljenje i svako navođenje na pogrešan trag ili zaključak nanosi veliku štetu. Novinar koji jednom izgubi integritet, više nikada ne može da ga povrati“ istakla je Pisarević.

Svoje iskustvo, ali i probleme i poteškoće sa kojima se suočavao prilikom izvještavanja iz manjih sredina, sa učesnicima je podijelio i Darko Momić. Jedno od najiskusnijih pera Glasa Srpske, nije krio da se kroz 16 godina pisanja susreo sa brojnim preprekama, ali je, kaže, posebno važno da se svaki novinar zaštiti čvrstim dokazima o svemu o čemu izvještava, a što je od javnog interesa i interesa građana.

„Nije mali broj onih koji će pokušati da iskoriste novinara kako bi ukaljali nečiji imidž ili obraz. Morate dobro da procijenite, da se konsultujete sa onima koji imaju više iskustva, da poznajete zakone, kako se ne bi doveli u situaciju da budete izigrani i iskorišćeni“, poručio je Momić.

Radionici su se odazvali novinari, ali i oni koji to žele da postanu, sa područja Banjaluke, Čelinca, Kotor Varoša, Gradiške, Dervente i Šamca.

Predavanje je organizovalo Udruženje za promotivnu podršku, informisanje i edukaciju „Promo tim“, uz pomoć Evropskog fonda za demokratiju, u okviru projekta „Lokalno i odgovorno – Bitno je koga biramo!“

MojaBanjaluka.info