Od početka godine bitkoin porastao preko 100 odsto

Cijena bitkoina je tokom 2021. godini porasla preko 100 odsto, dok je samo u oktobru rast bio viši od 30 odsto.

Investiciono društvo "KapitalRS" iz Beograda, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da preko interneta trguju cijenom bitcoina (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), pripremio je besplatan vodič "Kako trgovati cijenom bitcoina".

Predsedavajući Federalnih rezervi SAD je 30. septembra izjavio da američka centralna banka ne namjerava da zabrani niti sputava kriptovalute.

Vijest da će prvi Bitcoin Futures Exchange fond u SAD biti odobren od strane Komisije za hartije od vrijednosti SAD označio je svojevrsno priznanje američkog regulatora da su kriptovalute neizbježna realnost koju treba institucionalno prihvatiti i podvesti u formalne tokove. To regulatorno odobrenje je poguralo cijenu bitcoin do najvišeg nivoa.

S druge strane, Bank of America pokrenula je istraživanje digitalne imovine koje je pokazalo da su kriptovalute sada već toliko narasle da bi ih institucionalni investitori ignorisali. Investicione banke su odbacile svoj prethodni skepticizam u pogledu kriptovaluta. U novembru je JP Morgan potvrdio svoju prognozu da će bitcoin porasti na 146 hiljada dolara. Citibank predviđa da će prva kriptovaluta ove godine dostići 120 hiljada dolara. Budućnost kriptovaluta djeluje sjajno, barem za sada, jer sve više ljudi želi da ima u vlasništvu kriptovalute, krug poznatih ličnosti koji su u taj domen zakoračili se širi.

Rast potražnje, u kombinaciji sa limitiranom ponudom i sve usporenijim tempom rudarenja bitcoina, ukazuju na dugoročni nastavak rasta cijene "digitalnog zlata", kako neki nazivaju bitcoin. Blic