Teslić: O zmijanjskom vezu edukovano 15 žena

U Tesliću je 15 žena prošlo obuku o izradi i istorijatu zmijanjskog veza u okviru projekta "Tradicija u cilju edukacije i praktične primjene kulturnog nasljeđa u razvoju ženskog preduzetništva na primjeru Zmijanjskog veza".

Direktor Kulturnog centra u Tesliću Željka Draganić Vuković rekla je novinarima da se na radionici koja je održana tokom vikenda pored praktičnog dijela, izrade ženske bošče, govorilo i o istorijatu, eleganciji, motivima i svim drugim specifičnostima zmijanjskog veza, te promovisao nakit sa ornamentima Zmijanjskog veza kroz izložbu "Nova kolekcija nakita tragovi".

"Saradnja stručnjaka Muzeja Republike Srpske i Kulturnog centra Teslić je veoma sadržajna i ogleda se na raznim poljima. Ove radionice, koje održane i u Trebinju i u Zvorniku, dokaz su da je zapažen i naš interes za očuvanje kulturnog nasljeđa", rekla je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, pomoć stručnjaka Muzeja Srspke u Tesliću je značajna i na polju istraživanja teslićkih vezova, čiji je rezultat i upis teslićkog veza na Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske.

"Namjera nam je da u skorije vrijeme, zajedno sa "Teslićkim zlatnim rukama", pripremimo i realizujemo prvu u nizu i radionicu teslićkog veza uz adekvatnu promociju sadržaja, koji su pripremani posljednjih nekoliko mjeseci, a vezani su za istraživanje, zaštitu i načine dalje promocije ovih elemenata", najavila je Vukovićeva.

Radionica u okviru projekta "Tradicija u cilju edukacije i praktične primjene kulturnog nasljeđa u razvoju ženskog preduzetništva na primjeru Zmijanjskog veza" realizovana je u saradnji sa Muzejom Republike Srpske i Ministarstvom privrede i preduzetništva, u Kulturnom centru Teslić.

Tagovi: