Nikšić: SDP će insistirati na reformi javnog RTV sistema u BiH

Dva mjeseca nakon održavanja opštih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) i mjesec nakon objave konačnih rezultata izbora još nije sasvim sigurno ko će činiti novu vlast na nivou BiH i Federacije BiH (FBiH), dok je u Republici Srpskoj (RS) poznato da će okosnica vlasti biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa partnerima.

Sastav buduće vladajuće koalicije biće poznat nakon što se popuni Dom naroda Parlamenta FBiH, te nakon odluke Ustavnog suda po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) tokom izborne noći.

Brojni problemi

No, osam političkih stranaka u Federaciji BiH nada se da će imati dovoljan broj delegata i da će moći formirati vlast sa Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine (HDZ BiH). Oni su 29. novembra potpisali sporazum o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou. Potpisani sporazum pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022.–2026. godina” sadrži tri oblasti u kojima se planira djelovati, a posljednja tačka u dokumentu odnosni se na reformu Radio-televizijskog (RTV) sistema.

U dokumentu koji je objavljen deset dana prije zvaničnog potpisivanja, piše da je jedan od ciljeva “reforma cjelokupnog javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom”, no detalja o načinima provođenja reforme i prema čemu će biti usmjerena nema.

Konkretan odgovor o tome šta će tačno značiti najavljena reforma Radio-televizijskog sistema u BiH i Federaciji BiH, predstavnici političkih partija koji su potpisali koalicioni sporazum i koji najavljuju i reformisanje javnog RTV sistema, nemaju.

– Dok pričamo o javnom RTV servisu, znate da u ovom trenutku ljudi na BHRT-u nemaju platu, da imamo neriješene odnose oko imovine Federalne televizije, da imamo neriješene odnose oko naplate RTV pretplate, znate da nemamo Upravni odbor FTV-a, da je v.d. direktora deset godina van mandata. Sve je to priča oko reforme – kaže za Mediacentar Sarajevo Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske parije BiH.

“Nećemo podržati što nije u skladu s zakonom”

Nikšić dodaje da je moguće da koalicioni partneri imaju svoju viziju reforme, ali da to ne stoji u potpisanom Sporazumu. SDP, kaže, obećava, da neće podržati rješenja koja nisu u skladu sa standardima i zakonima.

– SDP ne bi podržao posebni kanal na hrvatskom jeziku. To je jasno vrapcima, to je priča stara 100 godina, ali naravno da pričamo kako da unaprijedimo RTV sistem. To vam je slično kao Izborni zakon, kažu treba donijeti novi Izborni zakon. Naravno da treba, i mi mislimo. Naravno da drugačije mi i HDZ gledamo na taj zakon, ali o tome treba pričati – rekao je Nikšić, prenosi Avaz.

banjaluka.net