Navigacija vozače navodi u minska polja, sumnja se u postojanje teslićkog "Đavoljeg trougla" (FOTO)

Vjerovanje navigaciji više nego saobraćajnim znakovima kod Teslića vozače motornih vozila može da odvede u veoma opasne situacije, pa čak i one sa tragičnim ishodom.

Krajem proteklog mjeseca to je potvrđeno u slučaju gubljenja kamiondžije Ž.S. iz Gradiške koji se preko planinskog prevoja Borja zaputio u Sarajevo, ali umjesto da iz Teslića skrene prema Doboju i Sarajevu, on je produžio cestom koja vodi prema Blatnici i dalje međuentitetskoj liniji razgraničenja RS i FBiH.

Vođen pogrešno navigacijom on je zašao duboko u šumski predio lokaliteta Stolačka kosa i došao u neposredan dodir sa minskim poljem nekadašnje borbene linije, koju su tokom rata u BiH držali pripadnici Vojske Republike Srpske iz Teslića i takozvane Armije BiH iz Tešnja i Zenice.

Foto arhiva, Ljubinko Đurić: Blatnica, Teslić

Na njegovu sreću, kada je direktor preduzeća iz Ilidže primjetio nestanak signala mobilne telefonije kod radnika, jer se sa njim poslednji put čuo oko 18 časova, obratio se za pomoć policiji PU Doboj. Tri časa kasnije pripadnici Policijske stanice Teslić su kod oznaka “minsko polje” pored puta, dvadeset kilometara od Teslića, u šumi pronašli Ž.S. u kamionu i sve se na sreću završilo bez posljedica.

Prije njega, gotovo na na isti način je u avgustu 2018. godine jedva živu glavu izvukao i Samjuel Kastongvaj (27) iz Kanade, koji je iz Sarajeva krenuo za Teslić i usput povezao stopere iz Poljske P.G.(21) i A.S. (22). Opet kod Teslića, neobjašnjivo mu je zakazala uključena navigacija, kojoj se i signal izgubio i turisti su se našli u šumskom bespuću prevoja Smolin, okruženi minskim poljima.

Foto arhiva, Ljubinko Đurić: Teslićko područje prepuno mina

- Kasnije smo saznali da na tom području ima i šumskih zvijeri, odnosno vukova, pa i medvjeda, a bili smo zbog lošeg puta sa automobilom probušenih guma, spaljenog kvačila i probušenog kartera. Imali smo signal mobilne telefonije pa smo pozvali šlep službu, a Turistčka agencija je kontaktirala policiju koja je imala velikih muka da nas nakon nekoliko časova locira i spase - ispričao je Samjuel sutradan medijima u Banjaluci.

Takođe, još nešto ranije u javnosti poznat je slučaj opet kod Teslića, kada sreću nije imao jedan češki turista, koji je isto vjerujući navigaciji zalutao u predelu Kozila prepunog minskih polja zaostalim iz proteklog rata. Izašao je iz auta i, prema pretpostavkama, kada je video da je upao među mine doživio je srčani udar i umro.

Njegovo tijelo i automobil izvukli su demineri i policija sa mještanima, a apsurdnost ovog slučaja je da je iz Češke došao brat poginulog da preuzme njegov automobil, ali ne i tijelo stradalog. Čeh je sahranjen na Jevrejskom groblju u Sarajevu.

Foto arhiva, Ljubinko Đurić: Izvlačenje automobila preminulog Čeha

 I prije ovog poslednjeg slučaja sa vozačem kamiona iz Gradiške su mještani Blatnice, kroz koju prolaze zalutali vozači sa motornim vozilima, imali ubjeđenje da kod Teslića ima “Đavolji trougao”, tumačeći to zakazivanjem navigacije. Kažu da su svjedoci desetine slučajeva da se  vozači vraćaju sa planine, gde ih navigacija, umesto preko Doboja za Zenicu i Sarajevo, odvede u teslićke vrleti.

- Pitaju nas da ih usmjerimo na pravu putanju i vraćamo ih u Teslić, da odatle preko Jelaha i Doboja nastave prema Zenici ili Sarajevu. Svi se žale da ih navigacija usmjerava ovim putem i da kasnije čudno nestaje im signal, pa pomišljamo da ovdje kod nas  nije nešto u redu – kažu sumnjičavi Blatničani.

TOPOGRAFIJA

U nastojanju da odgonetnemo razloge gotovo misterioznih grešaka navigacije kod Teslića, obratili smo se saobraćajcima u PU Doboj, koji ipak smatraju da se ovo ne može svrstati u misterije poput "Bermudskog trougla".

- Na topografskim kartama bivše SFRJ ucrtan je regionalni put Teslić - Zenica, koji je usljed ratnih zbivanja u BiH u stvarnosti šumski put, vremenom devastiran od poplava, ali ga navigacija prepoznaje kao utvrđenu trasu i cestu - kaže nam izvor u PU Doboj, dodavši da je Teslić prostorno jedna od najvećih opština ne samo u BiH, već i u cijeloj bivšoj zajedničkoj državi.

Vozače su posavjetovali da, prije svega, obrate pažnju na saobraćajne znakove na putu, a manje da vjeruju navigaciji.

Ljubinko ĐURIĆ