Na domaćinove oči nosi desetine ovaca: Iskusni lopov hara selima i vara lakovjerne stočare (FOTO)

Iz petnih žila do posljednjeg slobodnog pedlja kamiona tovario je 71-godišnji starac svoje „blago“ u uvjerenju da je sa nepoznatim kupcem stoke sklopio odličan posao. Policija je saopštila da se kupac starcu predstavio kao Z.G. i da ima namjeru da od njega kupi gotovo kompletno stado.

Prostodušni vlasnik čak nije prihvatio 100 evra kapare, odnosno avansa, u naivnoj vjeri da će „kupac“ sutradan doći po ostatak stada i sa parama.

Uspio je nekako da utovari 16 ovaca, 11 jagnjadi, jednu kozu i izgubi više od 5.000 maraka.

Ova bizarna krađa na pašnjaku derventskog sela Velika Sočanica, ponajbolje odslikava prevejanost prevaranata i naivnost prevarenih, u seriji krađa na području ove i drugih posavskih opština, kao i na susjednim pašnjacima Krajine i Federacije BiH. O tome, kako saznajemo, svjedoče i mnogobrojne prijave ojađenih u policijskim stanicama u Derventi, Prnjavoru, Modriči, Srpcu, Doboju, Čelincu, Laktašima, Gračanici, Tešnju...

- Djelovao je tako uvjerljivo... Uljuljkao me pogotovo poznavanjem stoke i dobrom otkupnom cijenom. Pokraden sam i bespomoćan. Jedino mi je preostalo da se uzdam u policju,  da me lopovčina obešteti ili vrati mi moje ovce i kozu - zavapio je izigrani Dervenćanin, koji je, da ironija bude veća, navodeći i utovarajući ih u lopovljevov kamion, vlastitom rukom prorijedio svoje stado sitne stoke.

Poznatom stočaru ukraden identitet

Bespomoćan nije ali je itekako ogorčen Mihad Iriškić (58), poznati prnjavorski stočar i vlasnik ovdašnjeg ranča „Zelena dolina“. On se, uz prijavu policiji, bukvalno dao u potragu za prevarantom koji u njegovo ime, na veresiju, kupi stoku na prnjavorskom području i šire.

- Bio sam u šoku i nevjerici nakon nedavnog telefonskog poziva jednog vlasnika stada iz Vijačana. Pitao me kada ću, napokon, da mu platim 15 ovaca koje sam kupio, odnosno uzeo od njega. Tek kada je na moj poziv došao na ranč, uvjerio se da se nikada nismo ni sreli ni vidjeli. Sa istim povodom javila mi se i na isti način prevarena starija žena iz Kremne. Usljedili su slični pozivi, a sa terena saznajem da  neko uveliko trguje i otkupljuje stoku u moje ime, i to na veresiju - priča za portal MojPrnjavor.info Iriškić.

Ogorčeni Mihad Iriškić

On saznaje i za mnoge druge prevare gdje su stočari ostali i bez para i stoke.

- Tako je u Sitnešima, kod Srpca, vlasnik prevaren za više od 3.000 maraka u odveženoj stoci. O kakvom se prevarantu radi govori i to da se on kasnije prevarenom javljao na telefon kao, navodno, svoj brat. Sam za sebe je govorio da je teško obolio i da će mu se sa parama pojaviti čim se izliječi - kaže Iriškić.

On otkriva da je dokučio da se u njegovo ime predstavlja, ili da radi za njega, kako bez uvijanja kaže, „jedna bitanga“ iz Gračanice (FBiH).

Tonika vara starije ljude

- Saznao sam da je to Nedžad Durmić, zvani Tonika. Poznati švercer stoke, prevarant i hoštapler. Na meti su mu uglavnom starije osobe. Ukradenom robom trgije svakojako, snadbijeva i mesnice, a saznajem da na vašarima prodaje živo ili pečeno na ražnju. Vrebam ga već duže vrijeme i, zbog bacanja ljage na moje ime, poručujem mu kada ga uvrebam da se neće dobro provesti - ogorčen je Iriškić.

On ističe da je o svemu upoznata i policija. Prosto ne može da shvati kako to da taj Gračanlija sa svojim prepoznatljivim kamionom  slobodno vara i krstari ne samo na području Prnjavora, Dervente, Srpca, Čelinca. Iriškić sumnja da lopova neko štiti.

- Svima poručujem da ne nasjedaju, jer niko u moje ime ne otkupljuje stoku. To sam činim, i nikada ništa nisam uzeo na veresiju. Za to nema potrebe, jer odmah sve plaćam. U pitanju je čast i moje porodice, a ovim poslom se bez mrlje bavim gotovo 50 godina od svoje sedme godine.Pozivam istražne organe, a i sam ću lično sve učiniti da raskrinkam  tog lopovčinu - ističe naš sagovornik, koji na svom ranču ima oko 450 ovaca, raznoraznih konja, krava, bikova.

Nedžad Durmić Tonika, dosta liči na uglednog stočara Iriškića

Saznajemo da su neki nasjeli na Tonikino lažno predstavljanje, sem svoje lakovjernosti, i zbog toga što mu navodno naruku ide i, kako su govorili, navodna naoko sličnost sa Iriškićem. On je to, očito, itekako znao da zloupotrebi.

Nema kraja

Derventskoj stanici policije ovih dana krađu stoke prijavio je i P.R. (54). Iz štale i tora nepoznati lopovi su mu ukrali 11 ovaca u vrednosti od 2.200 KM. I ovaj slučaj potvrđuje da nema kraja crnoj seriji krađe stoke, a tužioci se redovito izjašnjavaju da je riječ o krivičnim djelima „teške krađe“.

Nedžad vara i u ime Muje

Iriškić tvrdi da ima saznanja da još neuhvatljivi prevarant iz Gračanice, Nedžad Durmić Tonika, uistinu ne bira žrtve pa mu se tako na meti našao i poznati vlasnik mesnice iz Jelaha, kod Tešnja, Mujo Kriličević.

- Mujo je nadaleko poznat kao korektan kupac, pa je Nedžad olako u njegovo ime izvarao mnoge  vlasnike stoke - kaže naš sagovornik, što potvrđuje da Tonika još uvijek za svoj posao ima istrajne zaštitnike i u RS i u FBiH.

Da ne bi bili ošišani, oprez s povoljim šišačima ovaca

Bizarna je, kako saznajemo od ojađenih vlasnika stada u Kokorima i drugim okolnim prnjavorskim i banjalučkim selima, strategija takozvanih vrlo povoljnih šišača ovaca. Međutim, ispostavilo se da su oni bili svojevrsna izvidnica i da su cijelo vreme šišajući ovce, ispod oka, motrili najkraću stazu kojom će od tora do prvog pristupnog puta već sutradan pripremljenog vozila, dovući svoj markirani plijen. Protiv više osumnjičenih „šišača“ policija je podigla prijave i predala ih u nadležnost tužilaštva.

- Zato se čuvajte i budite oprezni s povoljnim šišačima ovaca, pogotovo koji se sami nutkaju, da sami ne bi bili i ošišani - poručuju, za naš portal, „ošišani“.

Ninko ĐURIĆ