Na čekanju 35.000 studenata zbog akreditacije univerziteta

I pored pravosnažnih rješenja o akreditaciji Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu ove dvije visokoškolske ustanove još nisu upisane u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova na BiH nivou koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

- Upis u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova opstruiše direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta suprotno Okvirnom zakonu i drugim propisima u oblasti akreditacije - istakli su u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

U ovom Ministarstvu ističu da su zbog niza nezakonitih radnji u postupku imenovanja komisija stručnjaka, izdavanja preporuka o akreditaciji i evidentiranja rješenja o akreditaciji u državni registar na nivou BiH podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Envera Halilovića.

- Posebno naglašavamo da direktor Halilović ispunjava uslove za odlazak u penziju (godine starosti i godine staža osiguranja), ali institucije BiH  nisu ništa preduzele po tom pitanju - kažu u Ministarstvu.

Halilović, sa druge strane, ne želi da komentariše ovu prijavu i za portal mojabanjaluka.info kaže da je ona „politički montirana“.

- Ministar Srđan Rajčević ne dopušta akreditaciju dva javna univerziteta u RS. Neakreditaciju ova dva univerziteta koristi u političke svrhe. Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH izdala je preporuke o institucionalnoj akreditaciji koje se odnose na Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Na navedene preporuke do danas nije odgovoreno i zbog toga Agencija BiH nije mogla izvršiti upis ovih univerziteta u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova BiH - kazao je Halilović za naš portal.

U Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS ističu da su Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu akreditovani.

- Rješenja o akreditaciji oba javna univerziteta evidentirana su u Registru visokoškolskih ustanova koji se vodi u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Centru za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP Mostar) - istakli su u Agenciji.

Postupak akreditacije univerziteta i studijskih programa neophodan je zbog programa koje finansira Evropska unija. Ovo nije prvi put da oba javna univerziteta u Republici Srpskoj imaju poteškoća sa akreditovanjem. Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH u aprilu ove godine odbila je takođe da akredituje univerzitete u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Na banjalučkom Univerzitetu tvrde da je rješenjem o akreditaciji koju je izdala Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS potvrđen standard kvaliteta rada Univerziteta u odnosu na Kriterijume za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH.

Goran Dakić