M:telovi potrošači ljuti zbog poskupljenja

U eri globalizacije i poplave društvenih mreža provajderi, umjesto logičnog smanjenja cijena usluga, odlučuju se na povećanje, posebno kada preuzmu monopol na tržištu.

Tako se tumači iznenadno povećanje usluga koje su svojim korisnicima priredili iz M:tel, neprijatno iznenadivši tek dostavljenim računima za mjesec novembar. Na reagovanja korisnika zašto su im računi veći za cijele tri marke, na šalterima poslovnica su to obrazložili da nove cijene važe od 1. novembra i da je za sve pakete usluga ona veća za taj iznos.

Pritom su ponudili letak sa ponudama i sarkastičnom naslovnlom stranom “Najbolji paketi za ljepše praznike”.

Za spor internet krive bakarne žice?

Takođe, na učestale pritužbe korisnika da M:tel ne pruža uslugu garantovane brzine interneta odgovaraju da su u pitanju bakarne žice dovodnih kablova i da tek po uvođenju optičkog kabla korisnici mogu biti zadovoljni.

Međutim, na području Doboja gdje su već postavljene kutije sa razvedenom instalacijom do individualnih stambenih objekata kažu da kablove neće razvoditi dalje do proljeća, jer “podizvođači trenutno rade na drugim lokacijama”.

Ako je i od M:tela, to je previše, ali uzimajući u obzir akviziciju preuzimanja do skora konkurentnog “Elta-kabel”, nije ni za čuditi, jer su se korisnici i pribojavali da će uslijediti takvo njihovo ponašanje na tržištu.

Na pitanja našeg portala da li je M:tel korisnike na bilo koji način obavijestio o povećanju cijena usluga, te da li u ovom preduzeću smatraju opravdanim povećanje cijena usluga dok ih sruga preduzeća u okruženju snižavaju, do danas nismo dobili odgovor.

Na potezu bi, ipak, sada trebali biti Udruženje potrošača, kao i Regulatorna agencija za komunikacije BiH, koji bi trebali spriječiti moguće nedozvoljeno monopolističko ponašanje pružaoca usluga na tržištu.

 "Don" štiti potrošače

Udruženje potrošača “Don” Prijedor pozvalo je građane da im se jave, ukoliko im je račun za suluge Mtela uvećan bez obavještenja i prijave već stižu. Korisnici javljaju da je nekima račun uvećan za skoro četiri marke.

U “Donu” ističu da Opšta pravila kao interni akt preduzeća govore o tome da je članom 12. definisano da:" Za primjenu izmijenjenih uslova poslovanja, opisa i cijena usluga koji su u bilo kom smislu nepovoljniji za korisnika, M:tel će, pored javnog objavljivanja, najmanje 30 dana prije stupanja izmjena na snagu, pisanim ili elektronskim putem, uključujući i SMS, obavijestiti postojeće Korisnike na koje se najavljene izmjene odnose o namjeravanim izmjenama i pravu korisnika u pogledu važećeg ugovora.”

- Molimo sve Vas koji niste obavješteni, a uvećana Vam je cijena usluge da nam se javite, a pogotovo svi Vi koji račune primate e-mailom – pozvali su iz “Dona” korisnike preko svoje Fejsbuk stranice.

Lj. ĐURIĆ

 

Poštovani potrošači, NOVI UDAR NA DŽEP POTROŠAČA. Novo poskupljenje usluga Mtela iznenadiće mnoge potrošače kada prime...

Posted by Udruženje za zaštitu potrošača "DON" on Thursday, December 12, 2019