Mnogi je smatraju precjenjenom kompanijom, a sada vrijedi više nego Tojota i Koka-Kola

Tesla, kompanija Ilona Maska koja se bavi proizvodnjom automobila, popela se na vrh liste najvrijednijih proizvođača u 2020. godini.

Tako je prestigla Tojotu po tržišnoj vrijednosti te postala najvrijedniji proizvođač automobila u svijetu. Odmah na drugom mjestu je Tojota, dok je od Folksvagena Tesla vrijednija više nego duplo.

Tojota je nakratko bila na prvom mjestu, ali najnoviji podaci pokazuju da je Ilon Mask ponovno preuzeo vrh. Tržišna vrijednost Tesle sada iznosi oko 207,6 milijardi američkih dolara, što je za nekoliko milijardi više nego što vredi Tojota, piše Indeks.

Tesla je takođe vrijednija od Koca-Kole, Disneija, Cisca, Mercka i Exxon Mobila.

U proteklih godinu dana dionice Tesle porasle su za gotovo 350 posto, dostigavši procijenjenu vrijednost veću za sedam puta nego lani u isto vrijeme. Mnogi još uvijek Maskovu kompaniju smatraju precijenjenom, s obzirom na isporučene količine automobila u svijetu.

Mnogi smatraju Teslu tehnološkom kompanijom, a ne automobilskom. U proteklih 12 mjeseci, zaključno s 31. martom 2020. godine, Tesla je isporučila nešto manje od 400.000 električnih vozila u cijelom svijetu. Sada postoji svega 19 kompanija na njujorškoj berzi koje su vrijednije od Tesle.


 

Tagovi: