Mlade fudbalerke u elitnom krugu

Ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Etno selu Stanišići Jemeniju sa 3:0 i tako ostvarila plasman u Elitni krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.

Golove za bh. tim su postigle Selma Hasić u 36., Ajla Zukić u 62. i Elma Husić u 84. minuti.

Izabranice Dragana Jevtića su imale terensku inicijativu tokom čitavog susreta i imale su još prilika za pogodak.

Reprezentativke BiH su uputile čak 27 udaraca ka protivničkom golu, dok su Jermenke šutirale svega četiri puta.

"Napravili smo veliku stvar za ženski fudbal u našoj zemlji. Zahvalio bih se kompletnom rukovodstvu N/FS BiH na podršci koju smo imali od prvog dana. Čestitke i čitavom stručnom štabu. Ipak, najveće zasluge za ovaj uspjeh nose igračice, zaista su se borile tokom čitavog turnira. Današnja utakmica je bila teška. Nije bilo lako ni pripremiti ekipu nakon zahtjevnih mečeva u prva dva kola. Djevojke su dale zadnji atom snage i to je ključ ovog uspjeha", rekao je selektor BiH Dragan Jevtić.

U drugom susretu grupe Belgija je sa 1:0 pobijedila Švedsku.

Belgija je turnir završila na prvom mjestu sa maksimalnih devet bodova ispred Švedske i BiH koje su osvojile po 4, te Jermenije koja je poražena u sva tri susreta.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je kvalifikacije završila kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe i na taj način došla do elitnog kvalifikacionog kruga.